Blokkeerboeren

We hebben nieuwe helden in Nederland: de boeren! De mensen die dagelijks voor ons voedsel zorgen en Nederland loopt massaal met ze weg en/of rijdt achter ze aan op de A12. Ze zijn een beetje ons symbool van verzet geworden, die boeren. Nou hebben boeren nog wel de nodige redenen om zich te verzetten maar de rest van Nederland verdenk ik er vooral van alleen maar van een verzetje te houden.

Het is me niet helemaal duidelijk waar we ons tegen verzetten. De stijgende welvaart? De dalende werkloosheid? En dan verzetten we ons met name tegen de politici die nog nooit in de regering hebben gezeten. Zo krijgt GroenLinks de roetveegpiet toegespeeld omdat we geen 130 meer mogen rijden op de snelweg maar volgens mij stoot Jesse Klaver maar weinig stikstof uit. Dat zijn vooral de boerenbedrijven denk ik maar iedere boer in Nederland is verheven boven alle kritiek.

Als toetje op de verering nam de Edese raad afgelopen donderdag een motie aan met de strekking dat Ede achter de boer staat. Ik stond laatst ook achter een boer maar dat was dus op de A12. Geen 130 of 100 maar met 30 kilometer per uur naar het werk dus. Als zodanig ben ik overigens een groot voorstander van moties die geen geld kosten maar deze ging me dus iets te ver.
Het leidde wel tot een groter zelfvertrouwen bij de boeren. Dat was de dag daarna goed te merken bij de Fietser waar een congres van veganisten, dierenactivisten en dergelijke werd gehouden.

Waarom dat uitgerekend daar werd gehouden is niet duidelijk. De Fietser blijkt dus het zoveelste congrescentrum in Ede dat zijn armoedige bezoekersaantal probeert op te krikken door iedereen die wil vergaderen daar een platform te bieden.

Dat je in Ede niet echt in het Walhalla van het dierenwelzijn terecht bent gekomen bleek aan de demonstratie van boeren rondom de Fietser. Nou zou je als boer gewoon met de fiets naar zo’n demonstratie kunnen komen, het heet tenslotte niet voor de niets de Fietser, maar ze komen dan altijd met de tractor. Dat is niet om extra stikstof uit te stoten maar om indruk te maken denk ik. Tachtig van die machtige tractoren maken natuurlijk meer indruk dan 80 boeren op een elektrische fiets. Het imponeert. Het intimideert. Dat je heb nodig bij een demonstratie.

Er was geen vergunning afgegeven voor deze demonstratie want zelfs voor een demonstratie heb je in Nederland toestemming nodig van de burgemeester. Het was een verrassingsdemonstratie. Maar goed, een burgemeester die de dag ervoor nog een motie afhamerde die boeren op het schild van onschendbaarheid hijst zal de dag erna vast geen demonstratie verbieden.

Wat het meest opviel was de stilte. De stilte van de hoeders van de Edese democratie die donderdag over elkaar heen buitelden om de boer tot de adelstand te verheffen. Vooral om die agrarische stemmen binnen te halen denk ik. Maar ze zwijgen als een paar andersdenkenden die willen vergaderen het woord wordt ontnomen door de dreigende aanwezigheid van een demonstratie die niet was aangekondigd en goedgekeurd.

Geen Edese politici die het opnamen voor het vrije woord en de vrijheid van vergadering. Was er dan geen enkel raadslid dat de moeite nam om daar even te kijken? Ja, ik zag er ééntje. Die stond te genieten van de gratis beenham dat door de boeren werd uitgedeeld.

Een prachtig gezicht: de Edese politiek in één beeld gevangen.

1 thought on “Blokkeerboeren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.