Bespaartip: € 200, – per jaar!

Per jaar verbruik ik 156 m3 water en ik betaal daar ruim 200 euro per jaar voor. Dan kan zo maar het gemiddelde per gezin zijn. Dat lijkt niet veel voor 156.000 liter per jaar maar dat kan nog veel goedkoper. Namelijk voor niets! Wat moet je doen? Je moet een eigen waterput slaan. Pompje er aan en klaar is Kees.

En maak je je waterput extra diep, zo richting Nieuw-Zeeland, dan kun je zelfs warm water oppompen. Dan kun je de hele dag gratis douchen en het door je cv sturen. Daar heb je dus geen Warmtebedrijf voor nodig.

Hoe dat kan? Dankzij het Waterschap Vallei en Veluwe.

Binnenkort zijn er verkiezingen voor dat Waterschap en je wordt nu doodgegooid met allemaal tweets en berichten op Facebook om toch vooral te gaan stemmen. Op hun. Maar hunnie maken er wel een potje van.

Iemand vroeg aan het Waterschap hoeveel waterputten er nou eigenlijk zijn in deze regio en via dat WOO-verzoek kwam er antwoord. Er zijn 289 bronnen. Er kwam een keurig lijstje bij met de locaties  van die putten maar na even controleren miste ik een put van een vriend die niet op dat lijstje staat. Zo zijn er misschien nog wel veel meer grondwaterputten waarvan het Waterschap geen idee heeft dat ze bestaan.

Van de putten die wel geregistreerd zijn houdt het Waterschap wel een soort van administratie bij. Dat wil zeggen: alleen van de putten waar per uur meer dan 35.000 liter of meer dan 12 miljoen liter per jaar wordt getapt. Daaronder kraait er geen Waterschapshaan naar. En niemand die meet of weet of je misschien wel 13 miljoen liter hebt gebruikt. Of nog meer.

Je kunt als particulier dus gewoon 12 miljoen liter per jaar uit de grond halen. Voor nop. Wat moet je daarmee? Niks, denk je dan. Maar je kunt het verkopen aan je buren. En aan de buren van je buren. Je kunt het verkopen aan de hele wijk waar je in woont. Of het verpakken in plastic flessen en verkopen als bronwater.

Die 289 waterputten die wel geregistreerd zijn kunnen per jaar 3½ miljard liter water uit de grond pompen zonder dat iemand dat hoeft te meten of op te geven aan het Waterschap. 3½ miljard liter en misschien wel meer omdat niet alle punten bekend zijn bij het Waterschap.

Het Waterschap heeft dus geen idee hoeveel water er jaarlijks uit de Veluwse bodem wordt gepompt. En door wie. Wat het gevolg daarvan is? Een stroom van berichten over de lage grondwaterstand met dus een sproeiverbod. Een verbod om je gazon te sproeien. Vooral niet je auto wassen. Hele percelen naaldbomen die worden gekapt omdat het te droog is. Huizen die verzakken door een te lage grondwaterstand.

Ja, hoe zou dat toch komen?

Enig idee waarom het Waterschap dat niet wil weten? Geborgde zetels in het Waterschap, bezet door agrariërs die wel mooie groene weilanden hebben in de zomer. Daarbij gesteund door de geborgde zetels van werkgeversorganisaties. Die hebben dus geen enkel belang bij transparantie over het gebruik van die natuurlijke hulpbronnen. Zou dat het zijn?

Waterschapsverkiezingen dus. Hopen dat er één partij is die zich hier druk over maakt.

Foto: ArjanH. Licentie: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Valleikanaal_near_Wageningen_05.jpg

1 thought on “Bespaartip: € 200, – per jaar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *