Bermbeheer

Gras is natuurlijk ook maar gewoon een plantje. Eén groot verschil met de rest van de plantenencyclopedie: op het moment dat het begint te groeien maaien we het twee centimeter boven de wortels af. Dat gebeurt bij andere planten maar weinig. Je ziet nooit bij de uitgang van de Intratuin mensen hun pas gekochte begonia’s twee centimeter boven de pot afknippen.

Gras wel. Gras probeert tegen beter weten in te groeien maar altijd zijn er mensen die het plantje dan bij de enkeltjes afzagen. Een droevig lot. Een grasspriet van een halve meter hoog is namelijk veel mooier of te zien dan een sprietje van twee centimeter. Er wordt wel geprobeerd om toch iets van zo’n minisprietje te maken. Ze zetten er dan een miljoen bij elkaar en dan ontstaat iets van een biljartlaken maar zo’n kortgeknipt gazon is net zo spannend als het voorlezen van stemverklaringen tijdens raadsvergaderingen. Niet dus.

Eventuele andere plantjes die tussen het gras hun weg naar boven zoeken wacht hetzelfde lot met als verschil dat zij niet, hopend op een betere toekomst, door blijven groeien maar direct het bijltje er bij neer gooien. Waarom zouden ze ook?

Mijn aandringen zal er niets mee te maken hebben maar de gemeente Ede heeft, waarschijnlijk uit medelijden met de grasplantjes, besloten veel gras niet te maaien. Ze doen dus helemaal niets aan al dat groeiende gras!

En ik zeg: hou dat vol.

De bermen zijn tegenwoordig mooier dan ooit tevoren. Kom je de Maandereng binnen vanaf de A12 bij de Stadspoort dat zie je een muur van klaprozen. Even verderop in het grote park van de Maandereng, het mooiste park van Ede, een veld vol witte schermbloemen. Overal groeien mooie bloemen tussen het hoge gras door en het ziet er prachtig uit.

De gemeente Ede doet dus iets door iets te laten, ook één van mijn beste karaktereigenschappen. Zo groeien we steeds dichter naar elkaar toe, de gemeente en ik. Nou zijn er ook mensen, hele normale mensen, die ongemaaide bermen een teken van verloedering en aftakeling vinden. Met die mensen ga ik graag in gesprek want het gaat hier, zoals zo vaak, om een kwestie van smaak en daarover kun je met mij urenlang twisten.

De gemeente Ede was zo vriendelijk om in het park tegenover mijn huis een voorbeeldsituatie te creëren (zie foto) waar het verschil tussen een net geschoren gazonnetje en een prachtige verwilderd grasveld duidelijk wordt gemaakt. Die discussie over smaak win ik dus met gemak.

Gaat het dan alleen om smaak? Nee. Het gaat om meer. We hebben in Ede, en eigenlijk in heel de wereld meer insecten nodig. En insecten hechten aan een zekere privacy. En de aanwezigheid van voedsel. Niets menselijks is ze vreemd, die insecten, en ondertussen bewerkstelligen die insecten, onbewust weliswaar, de voortplanting van die planten. Niet op een menselijke wijze maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: stamper, zaad, etc. En passant doen ze dat niet alleen bij de bloemen tussen het gras maar ook bij appelbomen, frambozenplanten en ander spul dat we dagelijks bij de supermarkt kopen. Insecten hebben dus niets aan kaalgeschoren gazonnetjes maar vliegen graag rond tussen hoge grassen met lollige bloemetjes.

De insectenpopulatie is in de laatste 40 jaar met 75% gekrompen. Als dat zo doorgaat dan komt de voedselvoorziening in gevaar en zullen we in de toekomst arbeidsmigranten moeten invliegen die kersenbomen met een wattenstaafje moeten bevruchten. Daar zit niemand op te wachten. De kortste klap is dus niets doen.

Geen gras maaien, gewoon lekker laten groeien en de bloemetjes en bijtjes nemen ons veel precisiewerk uit handen. Grote kans ook dat die insecten in de zomer gewoon buiten blijven chillen en niet, midden in de nacht, om mijn hoofd gaan cirkelen.

Voor de mensen die bermen vol met bloemen nog steeds onverzorgd en slordig vinden: Wageningen heeft plek voor u. Zelfs met de Landbouwuniversiteit binnen de stadsgrenzen lukt het niet om mooiere bermen te krijgen dan in Ede.

Hou dus vol gemeente Ede, doe niets!

 

5 thoughts on “Bermbeheer

  1. Idd een prachtstuk. En als bloemen en planten liefhebber helemaal eens met de prachtige bermen en geluidswallen!We moeten dit zeker koesteren. Echter t veiligheids en gezondheids en veilig verkeersaspect hierbij niet uit t ook verliezen. Hopelijk wordt dit ook bij u ieder als net zo belangrijk ervaren. Op naar passend bloeiend Ede voor mens en dier!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.