8 miljoen foetsie

In prachtige notities en rapporten wordt Ede door de gemeente Ede geroemd vanwege de natuur en het groene kapitaal: de bomen. Tegelijkertijd zie je om je heen dat dat groene kapitaal steeds vaker wordt gekapt. In EdeStad stond dan ook te lezen dat er in Ede in anderhalf jaar tijd weer ruim 3.100 zijn gekapt. Vijf bomen per dag.

Bomen hebben voor veel mensen een emotionele waarde. Maar er is ook een economische waarde en EdeStad was zo goed om die er bij te zetten. Gemiddeld € 2.500 per boom dus dan snap ik wel dat onze noodlijdende gemeente bomen kapt om daarmee, bijvoorbeeld, de Jeugdzorg op peil te houden want die 3.100 bomen leveren dan mooi zo’n 8 miljoen op.  

Maar ik ben de laatste jaren wat wantrouwend geworden als het gaat om bomen want die biomassacentrales moeten tenslotte ook gevoed worden. Dus ik vroeg via twitter aan de gemeente wat er met die gekapte bomen is gebeurd en wat de opbrengst er van was.

En ik kreeg na een dag antwoord. Dat is snel en dat mag ook wel eens gezegd worden. Alleen het antwoord zelf was wel een beetje vreemd: het hout wordt verwerkt door de aannemer en levert de gemeente Ede geen inkomen op.

Dus…..je neemt een aannemer in de arm om 3.157 bomen te kappen en je zegt er bij: het hout mag je houden! En waarschijnlijk stuurt die aannemer nog een factuur voor zijn werk. Nou ben ik niet zo’n type die vindt dat de gemeente een bedrijf is maar dit gaat mij toch ook te ver.

Waar blijft nou dat hout? En waar blijft die 8 miljoen euro?

In een dossier dat ik nog ergens had liggen las ik een overeenkomst tussen de gemeente Ede en de biomassaboeren, tegenwoordig gevestigd in Luxemburg.

Daarin staat dat de gemeente jaarlijks 3 miljoen kilo hout uit gemeentelijk bosbeheer moet leveren en dan met name prunus, de Amerikaanse vogelkers. En dat ieder jaar. Vanaf 2011. Na in tien jaar inmiddels 30 miljoen kilo te hebben geleverd is de prunus zo langzamerhand een uitgestorven plantensoort geworden denk ik.

Het zal toch niet zo zijn dat de gemeente Ede nu bomen uit onze parken trekt omdat de prunus op is?

Want onze biomassavrienden willen wel dat de kachel blijft roken en de gemeente Ede heeft zichzelf verplicht om jaarlijks 4,5 miljoen kilo biomassa te leveren. Maar gek genoeg zeggen ze gewoon tegen die aannemers: “Neem dat hout maar mee”.

Ik zou dus best wel willen weten wie die aannemer is. Maar je krijgt nog makkelijker antwoord op de vraag wat de pincode van de burgemeester is dan dat de gemeente iets prijsgeeft over de staatsgeheime contracten met Warmtebedrijf. Ik wil wel weten welke aannemer helemaal binnenloopt door bomen te kappen en daarvoor acht miljoen euro opstrijkt.

Toch eens even kijken welke aannemer uit deze regio het voor elkaar krijgt om per werkdag 8 bomen te kappen en verwerken en dat 1,5 jaar lang. Van Donselaar uit Rhenen misschien? ’s Even kijken wie daar de eigenaar van is….het biomassabedrijf uit Luxemburg!

Zucht….

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *