74 miljoen subsidie

Je hebt mensen die de weg naar de subsidiepotten goed weten te vinden. Ik niet. Het is mij in vijf jaar nog niet gelukt ook maar een tientje subsidie voor ededorp.nl te ritselen. Anderen zijn daar beter in. Het Warmtebedrijf bijvoorbeeld wist al ruim 31 miljoen subsidiegeld los te peuteren in Den Haag door onze bomen op te branden. En dat is nog maar voor een jaar of drie. Maar dat was nog niet genoeg want om de burgers een beetje te beschermen tegen het fijnstof, de rook, de zwavel en andere levensbedreigende uitstoot wilde het Warmtebedrijf best wat maatregelen treffen. Maar dat moest dan wel even gesubsidieerd worden. De gemeente Ede en de provincie Gelderland trokken de knip: 2 miljoen euro.

Degene die vervuild wordt, betaalt die rekening. Want die subsidiepotten raken niet vol van de statiegeldbonnetjes van het Ministerie, dat geld komt gewoon uit de portemonnee van de burgers.

Maar nu is er een nieuwe subsidieslurper op het Edese energiespeelveld aangetroffen. Aardwarmte Ede bv. Die gaat warm water oppompen onder het Edese maaiveld. Dat pompen ze dan door naar Edese huishoudens die daarvoor moeten betalen en vervolgens pompen ze het weer terug.

Niemand heeft enig idee wat de effecten op lange termijn zijn voor het milieu in Ede. Of voor ons drinkwater. Of voor onze huizen. Hoeveel centimeter gaan die zakken? Hoeveel aardbevingen kunnen we in de toekomst verwachten? Je vertrouwt er maar op dat ons college dat allemaal wel weet maar dan moet ik je teleurstellen: ze hebben geen idee.

Maar dat maakt ook niet uit wat de belangen zijn hoog, namelijk 74 miljoen euro. Zoveel subsidie mag Aardwarmte Ede bv ophalen in de komende jaren. Ja, wat maken al die risico’s dan nog uit? Je moet als bestuurder in Ede dan ook wel stevig in je schoenen staan om de belangen van de inwoners zwaarder te laten wegen dan het belang van de ondernemer die een zak geld van 74 miljoen kan ophalen.

We weten inmiddels hoe het is afgelopen. Aardwarmte Ede bv gaat binnenkort proefboringen doen. Over sterk in je schoenen staan gesproken….Niks geen onderzoek naar de veiligheid van de woningen. Niks geen onderzoek naar de kwaliteit van het drinkwater. Geen onderzoeken naar de gevolgen van de grondwaterstand.

Net als tien jaar geleden trapt het Edese gemeentebestuur weer in de mooie woorden van ondernemers die zeggen dat ze Ede wel eens even energieneutraal zullen maken. Voor wie is dat goed? Voor de ambitieuze politicus die dat graag op zijn cv wil hebben. Voor de ondernemer die graag zakken met gemeenschapsgeld wil oprapen.

Voor de burgers is het wat minder. De tarieven van het Warmtebedrijf verdubbelden bijna sinds 2020. De lucht is hier zo slecht dat je hier dagelijks net zoveel troep inademt als er in zes sigaretten zitten. En die winsten die worden gemaakt met die zogenaamde ‘lokale energie-initiatieven’ vertrekken richting Abu Dhabi, Luxemburg en Londen. Winsten die zijn gemaakt met subsidies die door de burgers worden opgebracht.

Eerst bomen verbranden, nu het grondwater vervuilen. En ik hoor het de wethouder al zeggen: “Dit is maar een proefboring!” Maar met 74 miljoen subsidie in het vooruitzicht kan ik nu al zeggen dat deze proefboring een enorm succes gaat worden. Je bouwt bij je aardwarmtecentrales een piekcentrale die het water verwarmt totdat het warm genoeg is en je kunt zelfs ijs oppompen en het dan nog een succes noemen. En gebruik je voor de piekcentrale biomassa, dan kun je misschien wel dubbel cashen. 

Jarenlang gelooft en hebben ze ons laten geloven dat biomassa zo duurzaam is. Inmiddels weten we wel beter. Nu laten ze ons geloven dat het allemaal zonder risico is, die aardwarmte. De definitieve ontginning van de Veluwe gaat beginnen.

Laat die burgers maar barsten, Ede…de duurzaamste!!!

3 thoughts on “74 miljoen subsidie

  1. Aangezien het bergstraat college toch schijt heeft aan ons brave burgers en de natuur zou ik zeggen , bouw op de ginkelse hei een kerncentrale met daarnaast een waterstof fabriek, kun je over een paar jaar de hele veluwe van goedkope energie voorzien, als dan toch niks meer heilig is dan vooruit maar met de geit.!!!! Trouwens veel dank aan het GEMEENte bestuur voor het totaal onzinnige fietspad wat nu in ons prachtige Bennekom moet komen, ze zijn nu de kerkhoflaan totaal aan het verzieken, de rest volgt nog, niemand in Bennekom zit er op te wachten maar och als de heertjes maar weer met hun uitgestreken gezicht in de krant en op xon mogen kwelen hoe fantastisch het geworden is, ik raad de heertjes aan niet naar Bennekom te komen om het allemaal te aanschouwen en officieel te openen, de over datum eieren staan klaar.

    Groeten uut Bennekum

  2. Piet is een zuurpruim. En een fantast. Ooit een kerncentrale boven op een zandbult zien staan zonder koeling? Je mag m zelf exploiteren. Succes er mee.

  3. Ik vind dat Arie niet slim bezig is met zijn commentaar.
    Hij stelt namelijk dat ik een zuurpruim en een fantast ben, als hij nou had gezegd : Ik vind !! dat Piet enz.
    Ik denk dat ik eens met het advocatenkantoor van de gemeente ga praten.!!!:)

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *