30 miljoen? Dat moeten we niet doen!

Ja, ik was het. Ik was degene die naar de behandeling van de begroting keek. Het was even wennen dat het geluid niet altijd synchroon liep met de beelden waardoor je de burgemeester zag praten maar de stem van Ellen Out hoorde. Maar dat went. Wat niet went is dat veel raadsleden meer geïnteresseerd zijn in hun telefoon dan in de bijdragen van hun collega’s. Volgend op het verbod in schoolklassen zou ik willen pleiten voor een verbod op mobieltjes in de raadszaal.

Daar werd niet over gedebatteerd maar wel over de hondenbelasting, over de subsidie aan Ede Viert en andere kruimels die het college de raad toegooide. Ik heb geen woord gehoord over de overschrijding van de budgetten van de Jeugdzorg of de Spoorzone. Gelukkig werden er wel wat woorden gewisseld over de 30 miljoen. De 30 miljoen die Ede moet betalen omdat we gaan uitbreiden, bij Kernhem, het Binnenveld (wat dan tactisch de Kennisas wordt genoemd) en Nieuw-Hoekelum.

Vlak voor zijn afscheid wil de wethouder nog eventjes 30 miljoen uit de gemeentelijke spaarpot grabbelen omdat het uitbreiden van Ede met nieuwe Randstadwijken ‘nou eenmaal geld kost.’ De wethouder verdedigt zich door te zeggen dat die 30 miljoen niet ten laste mag komen van de huidige Edenaren en daarom voor deze constructie is gekozen maar dat is natuurlijk onzin want de mensen die nu in Ede wonen hebben gezamenlijk die spaarpot gevuld.

Wel of niet 30 miljoen reserveren, daar ging het dus over. Maar niet over waarom dat 30 miljoen moet kosten. Hoe kan dat? Wat gaat daar fout? En je weet in Ede, wat nu 30 miljoen kost, wordt tegen de tijd dat het klaar is, gewoon 50 miljoen.

De vraag had ook kunnen zijn: “Wethouder, aan welke knoppen kunnen we draaien om dat verlies zoveel mogelijk te beperken?” Kunnen we de grondprijs niet verhogen? Kunnen we die grond niet in erfpacht uitgeven? Kan het allemaal niet wat minder?

Maar nee, er is een ambtenaar geweest die heeft uitgerekend dat Nieuw-Hoekelum, dat pas over een jaar of tien wordt gebouwd, de gemeente 10 miljoen gaat kosten. Knap rekenwerk. Maar dat klopt natuurlijk nooit. Zo’n berekening hangt van allerlei variabelen aan elkaar, er worden schattingen gedaan en uiteindelijk komt er een bedrag uit. 10 miljoen. Dat zijn voorspellingen voor over 10 jaar. Niet gek opkijken dus, als dat het dubbele wordt.

Waarom gaan we projecten uitvoeren als die zoveel geld kosten? Ik heb die vraag niet gehoord. De projectontwikkelaars die het spul gaan bouwen kijken daar wat anders tegenaan denk ik. Die gaan echt zo’n project niet beginnen als ze weten dat er geld bij moet.

Wel handig voor ze om te weten dat de gemeente van tevoren alvast een verliespost inboekt. Dat maakt de onderhandelingen voor die ontwikkelaars al een stuk makkelijker. Dan kunnen zij die winsten wel opstrijken. Winsten uit de spaarpot die Edenaren met z’n allen hebben gevuld.   

Er wordt gesproken over 10.000 euro subsidie hier, 15.000 euro belasting daar maar doorvragen waarom die projecten 30 miljoen moeten kosten en wat daaraan gedaan kan worden? Niet.

Ik sla de begrotingsbesprekingen van volgend jaar maar over.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *