Verslag gemeenteraad 11 oktober 2018

Horecagekkigheid

Bij de binnengekomen stukken van de besluitvormende vergadering zat een lollig briefje van de Horecabond. De bond klaagt over het sterk stijgende aantal horecabedrijven in de gemeente Ede en wil daar graag een stokje voor steken want de teveel concurrentie gaat natuurlijk ten koste van het inkomen van de bestaande horecabedrijven. Bennekom en de Stadspoort worden als negatieve voorbeelden genoemd. Een horecabond die oproept tot het beperken van het aantal horecabedrijven; de gemeenteraad maakte er in eerste instantie geen woorden aan vuil maar later kwam Gemeentebelangen er nog stiekem even op terug met een aanvullend pleidooi voor de arme ondernemers op het Museumplein.

Emmalaan

Natuurlijk ging de raad akkoord met de nieuwe tunnel bij de Emmalaan. Gek genoeg was de raad wel kritisch over het besluitvormingsproces en dan vooral de burgerparticipatie rondom het tunneltje. Unaniem werd een motie aangenomen waarin het college werd opgeroepen om het de volgende keer beter te doen. Met andere woorden: nu was het waardeloos. De motie is natuurlijk een inkoppertje voor de omwonenden bij de bestuursrechter en de Raad van State dus die tunnel zien we nog niet de aankomende vijf jaar. Een prachtige blunder.

Geheim

Er werd ook nog iets besloten over de spoorzone. Buiten de raad wist niemand waar dat over ging want dat speelde zich tijdens de vorige vergadering af achter gesloten deuren. Niet toegankelijk voor burgers dus maar nu werd er wel in het openbaar over besloten… De raad ging unaniem akkoord dus dat zal wel een paar miljoen extra kosten.

Rekenkamercommissie

Ook in de Raad een rapport van de lokale rekenkamercommissie. Over het inkoopbeleid van de gemeente. Boordevol BoBo-taal waar je echt even voor moet gaan zitten om het te willen begrijpen.  De Raad deed haar best maar het onderwerp werd in 20 minuten besproken en afgetikt.

Opleuken Grotestraat: € 4.000,- per meter

Per strekkende meter bedoelen we dan. Vandaag kwam in de gemeenteraad de herinrichting van de Grotestraat aan de orde. Elf bomen en nieuwe klinkertjes, vanaf de Molenstraat tot het Bevrijdingsplein, of in Foodtermen te blijven: vanaf Bonbonnerie Jeremy tot aan de McDonalds. Er is al een chique marketingterm aan te pas gekomen want die klinkertjes zijn geen gewone baksteentjes maar gaan een Rode Loper vormen voor het winkelend publiek.

Een mooi staatssteuntje in de rug van de noodlijdende middenstanders uit de Grotestraat die hun nering verliezen aan webshops. Over een jaartje kunt u dus nog lekkerder door de Grotestraat lopen om vervolgens thuis die nieuwe broek veel goedkoper online te bestellen.

De kosten van het 425 meter lange nieuwe wegdek bleken met € 400.000 te zijn opgelopen in vergelijking met januari 2017. Gevalletje van inflatie want de prijzen schijnen met 10% te zijn gestegen sinds die tijd, zoals uw salaris in die periode natuurlijk ook met 10% is gestegen. Het kost nu € 1,7 miljoen en ondanks wat bühne-oppositie zal de raad over twee weken wel akkoord gaan: Daan Weststrate van de ChristenUnie werd streng teruggefloten door de wethouder.

Levendig centrum

Met die 1,7 miljoen houdt het niet op want er gaat nog eens 8 miljoen naar EdeCentrum. Als we dezelfde ‘inflatiecorrectie’ toepassen die we bij de Grotestraat zagen dan loopt dat al snel op naar 10 miljoen. Er is een reden waarom Ede dit wil en dat is, daar komtie weer: “prettige openbare ruimte draagt bij aan ontmoeten, verbinden en verblijven”. Ja, dan maakt geld niets meer uit. Het budget gaat er in stukjes uit, omdat 10 miljoen voor zo’n klein gebied wel wat lastig uit te leggen is maar in partjes van zo’n 2 miljoen euro wordt het door de raad geperst.

Uiteindelijk allemaal bedoeld om u meer te laten consumeren in het nieuwe Levendige Centrum van Ede. Tegenwoordig is dat blijkbaar een overheidstaak.

Spoorwegovergang Kerkweg

Die moet dus dicht. En dat klinkt best logisch. Omdat het station niet ver weg is en de treinen er langzaam rijden staan de spoorbomen eindeloos lang dicht. Bovendien komen er nog meer treinen langs in de toekomst. Voor veel mensen aanleiding om eens een gokje te wagen en de gevolgen daarvan kunnen heel erg vervelend zijn. Vlakbij ligt een tunneltje dus dat wat even omfietsen in de toekomst. Door de zienswijzen die er zijn ingediend kan sluiting nog wel tot 2021 duren. Fingers crossed dat er in die tijd niets gebeurd. Vooral voor de mensen die de besluitvorming willen vertragen. Ook nu kwam de burgerparticipatie aan de orde maar was de motie bij het fietstunneltje Emmalaan vergeten en bleek het college ineens ontzettend tevreden over de kwaliteit van burgerparticipatie. Zo snel kan het gaan.

Veiligheid bleek overigens nauwelijks een issue. Dat het spoor door de sluiting van de overgang als een soort Berlijnse muur in Ede wordt gezien was belangrijker. Er moet een tunneltje komen en we weten na vanavond allemaal hoe succesvol de gemeente Ede daar in is. De besluitvorming wordt overigens uitgesteld. Na wat gepruts over de stemming bleek dat een meerderheid tegen  besluitvorming was. Fijn dat er iemand was de gemeentewet wel kende, vreemd dat door de opzet van de oordeelvormende vergadering een normale meerderheid in de raad niet meer telt.

Er waren ook nog wat wijzigingen van bestemmingsplannen. Geheel volgens de traditie werd hier weinig tijd aan besteed, zeker omdat de klok inmiddels middernacht aantikte. Niet de meest spannende vergadering maar die gaat binnenkort komen tijdens de behandeling van de begroting voor komende jaren. Euuhh….komt allen!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *