Wageningen

Afgelopen week kwam ik terug uit Amsterdam. Sodom en Gomorra in één plaats. De Kalverstraat kan natuurlijk niet in de schaduw staan van de Grotestraat en die stinkende sloten met die ouwe huizen erlangs kunnen we in Ede natuurlijk missen als kiespijn. Who needs grachten anyway.

Duurzaam als ik ben ging ik met de auto en uiteraard kwam ik op de terugweg in de file. En ik kan u zeggen: wat een genot. Geen plek in Nederland waar je zo ongegeneerd naar je buren kunt loeren als in de file. Heerlijk mensen kijken!
Ik zat lekker om me heen te kijken hoe alle mensen hun tijd doden in de file. Ze krabben al aan hun lichaamsdelen, lachen om flauwe grappen op de radio, bellen met moeders de vrouw die ze over een kwartier live zien en dan ineens niets meer te vertellen hebben. Mensen die proberen te flirten met andere weggebruikers maar die meer geïnteresseerd in de inhoud van hun eigen neus.

Geweldig! De file is een ondergewaardeerd deel van de samenleving. Vreemd dat daar nooit een realliverealityshow van wordt gemaakt. Het is een soort terras die file en dit terras stond niet op de rondweg van Amsterdam. Ook niet op Oudenrijn in Utrecht. Deze file stond gewoon in ons eigen Ede! Dat dacht ik.

Totdat ik de verkeersinformatie hoorde op de radio. De spanning steeg. Zou ik genoemd worden? Mijn file, op de radio. Wat een hoogtepunt zou dat worden. Maar de mevrouw van de radio zei opeens dat ik in een file stond op de A12….bij Wageningen!! Dat schijnt een normale mededeling te zijn op de radio. Een file op de A12 bij Wageningen. Ik keek om mee heen maar in geen velden of wegen was Wageningen te bekennen. Hooguit Bennekom, ergens in de verte, maar vooral Ede, Ede en nog eens Ede. Niks Wageningen.

Ik zou ook met de trein naar Amsterdam kunnen gaan. En dan ga ik via station: Ede-Wageningen. Weer Wageningen. Wat moet dat Wageningen op ons station? Schiet op met dat Wageningen. Wageningen heeft geen treinstation. Ze moeten ophouden daar in Wageningen, ze pakken al onze snelwegen af!

Maar Wageningen wil meer. Ze bouwen het hele Binnenveld vol met gebouwen die meer dan de helft van de tijd leegstaan. En dat in het kader van de landbouw. Een mooiere tegenstelling is nauwelijks denkbaar: een school die het mooiste stuk platteland van Nederland volbouwt met klaslokalen die 25 uur per week worden gebruikt om les te geven over landbouw. Hoe dom kun je zijn.

Waar huisvest je die studenten ook al weer. Ja, die mogen in Ede gaan wonen. Een nog groter huisvestingsprobleem in Ede dus. Het World Food Center? In Ede wordt het bedacht maar in Wageningen zijn ze het stiekem aan het bouwen al ben ik daar niet heel ongelukkig over. Maar het is duidelijk: Wageningen wil wel de lusten, niet de lasten. Het wordt dus tijd voor actie.

We zouden natuurlijk die verkeersborden boven de A12 kunnen vervangen en daar de naam Wageningen gewoon vanaf kunnen halen. Dat kan.

Het nieuwe treinstation gaan we niet meer station Ede-Wageningen noemen maar ik dacht aan het Verhulstation want tegen de tijd dat het nieuwe station klaar is gaat onze burgemeester waarschijnlijk net met pensioen en er vertrekt in Ede geen burgemeester zonder dat er een zinloze betonnen kolos naar hem wordt vernoemd.

Tot slot een naamswijziging van die school in Wageningen, de WUR. Vanaf nu gaan we dat de Edese University and Research Ofzo noemen, afgekort de Euro, zo worden we lekker vaak genoemd in de media.

Ede krijgt vanaf nu de WOW-factor: de War On Wageningen. Dat zal ze leren, die gekke Wageningers!

1 thought on “Wageningen

  1. Ach, dat het station Ede-Wageningen heet is historisch verklaarbaar. En dat Ede graag meelift op de Wageningse faam als landbouwuniversiteit is ook nog wel te begrijpen. En dan krijg je dus vanzelf creatievelingen die zaken als Food Valley, World Food Center, etc. weten te verkopen aan dorpspolitici met megalomane wanen. Het kennelijk dringend noodzakelijke nieuwe station Ede-Wageningen past daar goed bij. Met een flinke toren, al eeuwenlang een symbool (“Wie heeft de grootste?”). Omdat de hoofdingang van dat nieuwe station aan de Wageningse kant komt zou het geen verbazing wekken als het station straks “Wageningen-Ede” gaat heten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *