Perspectief

Het is zo’n optimistisch woord: perspectief. Je denkt direct aan vooruitgang, verbeteringen. Je verwacht in een perspectiefnota van de gemeente dus ook vooral goede voorstellen. Dingen waar je als burger wat aan hebt. De gemeente is er voor de burger tenslotte, niet andersom. Dat klinkt nogal logisch totdat je de perspectiefnota hebt gelezen.

Zo lezen we daar bijvoorbeeld dat Ede een Corporate Strategy wil, een term dat een jaar of tien geleden in de zakenwereld populair was en nu wordt opgepoetst. ‘Corporate Strategy geeft een juist gekozen kleuring aan beleid dat momenteel ontwikkeld wordt, zoals Strategie Ede 2030, Grondbeleid en Omgevingsvisie.’ Wat je daar aan hebt als burger? Echt, helemaal niets. Maar je mag er wel voor betalen want dit zweverige managementgeleuter kost 60 milletjes.

Voor ambtenaren staat er goed nieuws in de Perspectiefnota; die worden opgeleid! Dat is wat duurder en kost 1,2 miljoen. Maar dan euhh….heb je ook wat. Geen idee wat precies maar dat worden een hoop mensen beter van. Behalve de burgers denk ik.

Nog een ander tegenvallertje is de drie ton minder huuropbrengst van sporthal ’t Riet. Dat kon je natuurlijk niet verwachten. Terwijl er in een straal van een kilometer al vijf sporthallen stonden moest en zou er nog een sporthal komen om voormalig burgervader en huidig voorzitter van het WFC te eren.  De Van der Knaapsporthal sleept een hoop huurders mee uit het ’t Riet en daar komt een tegenvallertje uit van ruim drie ton. Wie had dat kunnen voorzien?

Wat de sommige burgers dan wel weer raakt is de jacht op bijstandsmoeders. Het kost ruim vier ton. Dan zou je verwachten dat het ook wel wat opbrengt maar die opbrengst zien we hier niet terug en zal wel voor het Rijk zijn. Maar of alle Edenaren even die vier ton op willen hoesten?! Tuurlijk!

De salarisverhoging van de Raadsleden die dit allemaal goedkeuren kost ook een ton of drie. Maar ja, daar krijg je wel wat voor terug. Lees hierboven maar! Gelukkig worden er wel 39 burgers van Ede beter van deze bijzondere actie: de burgers die ook raadslid zijn. Tja….

Na het grote succes van het NK Wielrennen, waar we als Edenaren nog steeds de zoete vruchten van plukken, wordt er in de komende jaren nog een half miljoen euro uitgegeven aan evenementen met landelijke uitstraling. Ja, dat wordt genieten mensen.

Met nog wat ander corporate gezever kosten de plannen uit de perspectiefnota Ede de komende jaren vier miljoen euro. En dat moet betaald worden. Gelukkig is er voor een stukje dekking gevonden: met minder en kortere avondopenstellingen van het gemeentehuis wordt maar liefst 4 x € 19.000 bespaard. Er is dus een ambtenaar geweest die bedacht heeft dat voor vier miljoen extra uitgaven een stukje teruggewonnen kan worden door zesenzeventigduizend euro te besparen op  het contact met de irritante burgers…dat zal ze leren!

Als je die hele perspectiefnota leest dan is er maar één conclusie mogelijk: extra opleiding voor ambtenaren is inderdaad hard nodig.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *