LeonBon

Eerst gingen we bijna failliet maar even later gelukkig niet. Hoe kan dat? Dankzij Mark Rutte die dit jaar extra geld uitdeelt aan alle gemeenten. Vlak voor de verkiezingen maar dat zal wel toeval zijn. We kunnen dus de horeca gaan steunen. En alle verenigingen en clubjes die hun ledenaantallen en kantine-inkomsten langzaam naar het nulpunt zien dalen. En nog gekker: we kunnen onze burgers steunen! De burgers die langzaam wegkwijnen achter de geraniums omdat je, ja, niet naar de horeca mag of naar de sportclub of naar de zangvereniging. Dat kunnen we allemaal doen!

Maar wat gaan we in Ede doen met dat geld?

Dat stoppen we in een potje. Het potje reserve cofinanciering. Niemand weet nog wat we met dat geld gaan doen. Niemand? Mwah, er zijn vast wel wat plannen. Ik gok maar wat: het wordt in een nieuw station gestopt. Of iets in het foodgebeuren. Want iedereen weet wel dat we dat zonder Edese subsidies nooit van de grond krijgen en houden. Het gaat dus allemaal naar zaken waar Edenaren maar zijdelings iets aan hebben. Nauwelijks tastbaar en ook nog eens overbodig.

Gelukkig waren er nog een paar raadsleden die wel iets met dat geld voor de burgers wilden doen maar dat ging verloren in een vergadering waarin we ook de lokale democratie verloren. Het college had al beslist en de coalitiepartijen liepen volgzaam achter het college aan dat bepaald had dat niemand een amendement of motie gedaan mocht krijgen.  De coalitiepartijen, die over elkaar hun rollen met begrippen als inclusie, burgerparticipatie, democratisering. Die coalitiepartijen.

Maar ik zit daar niet in. Ik vind dat dat geld namelijk niet in een potje hoort waar over een paar jaar stiekem een extra subsidie voor het WFC wordt gehaald. Dat geld moet rollen. Dwars door Ede!

En zo kwam het dat ik vannacht gillend wakker werd. Van emotie, voor de goede orde. Ik bedacht opeens de LeonBon, een naam die me zomaar te binnen schoot. Wat is de LeonBon? Dat is een tegoedbon voor iedere Edenaar die ze kunnen besteden bij de Edese horeca, middenstand, sportkantines, schouwburgen en bioscopen. De LeonBon!

Je kunt de LeonBon pas uitgeven als het Coronagedoe voorbij is. Als we allemaal weer lekker door de Grotestraat kunnen lopen. Weer kunnen eten op het Museumplein. Want Ede moet er zo langzamerhand weer eens uit. En er is licht aan het einde van de tunnel dat je, als je goed kijkt, kunt zien. Nog eventjes doorbijten en we kunnen er uit. En dat gaan we doen in Ede met de LeonBon.

Eventjes rekenen….10,5 miljoen in het potje cofinanciering. Dat halen we er uit en verdelen dat over 117.000 Edenaren. Ik zet in op 85 euro per bon. Dan gaan we een beetje onderhandelen en komen we uit op een LeonBon van Є 50,- per Edenaar.

En dan kun je eens lekker een avondje uit in Ede om de overwinning op het Corona te vieren en daarmee direct de Edese samenleving steunen.  Samen met je partner bijvoorbeeld.

Dan is het toch weer een stukje cofinanciering.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *