Het orakel uit Otterlo

Trillende ambtenaren, sidderende politici en huilende bestuurders deze week in de Bergstraat: het orakel uit Otterlo liet weer van zich horen. De directeur van het Nationale Park predikte vanuit zijn nieuwe horecapaleis op het ‘natuurpark’ het evangelie over de grootste terreur die ons land bedreigt. Wolven.

Terwijl natuurminnend Nederland blij en gelukkig is met de komst van de wolf in Nederland, als een soort van bekroning op het gevoerde natuurbeleid, ziet de ongekroonde Koning van Ede de komst van de wolf als een bedreiging voor andere dieren. En dan vooral schapen. Die lopen er maar weinig op het park maar het Nationale Park maakt zich nu ineens druk om arme schapenboeren waarvan misschien wel eens een schaap kan worden opgegeten door die wolven. Ik geloof niet dat de Hoge Veluwe het ook maar een bal kan schelen als er een schaap wordt opgevreten door een wolf. Over die duizenden schapen die worden aangevallen door loslopende honden heb ik ze in ieder geval nooit gehoord.

Waarschijnlijk zegt het Park eigenlijk dat het bang is dat de hertjes en de moeflons die daar achter de hekken leven worden opgevreten. Maar dat klinkt natuurlijk wat egoïstisch. Je kunt jezelf in dat soort gevallen maar beter opwerpen als de hoeder van alle schapen van Nederland. Een beetje doorzichtig is het wel maar er zullen vast wel wat politici intrappen.

Het zou natuurlijk ook verschrikkelijk zijn als de wolf herten opvreet die anders worden afgeschoten tijdens de traditionele jachtpartijen op het Park. Nadat alle hagelkogeltjes zijn verwijderd uit het beest beland het vlees in de diepvries dat vervolgens aan consumenten verkocht. Kassa!

Nog erger als een wolf de kostbare geweien zou beschadigen. Dat gaat ook weer ten koste van de omzet. Het Park heeft eerder verklaard dat wolven niet zomaar naar Nederland zijn komen wandelen maar hier waarschijnlijk zijn uitgezet(!). Dat klinkt een beetje hypocriet voor een veredelde dierentuin dat het Park toch is, maar ze denken blijkbaar serieus dat er een paar GroenLinksers met een busje naar Polen zijn gereden om daar een paar wolven op te halen om ze hier uit te zetten.

Het wolvenbeheersplan dat door de provincie is neergelegd zou ‘voorbijgaan aan de beheersdoelen die in de Natura-2000 gebieden zijn vastgelegd’, aldus de directeur van het pretpark waarop naast de nieuwe horecatempel het Nederlands Kampioenschap wielrennen wordt gehouden, waar jaarlijks een marathonwedstrijd wordt gelopen, waar de militaire Prestatietocht plaats vindt, wekelijks een stelletje gekken op hele lange toeters blaast, waar je ieder jaar gratis je eigen kerstboom mag kappen en de aftrap van het barbecueseizoen wordt gehouden, alsof er nooit een grote natuurbrand heeft plaatsgevonden in het Park.

Ik vind het prima als er in Ede een pretpark wordt opgetuigd onder het mom van een natuurpark. Minder prima is het dat de lokale politiek wordt gefêteerd met gratis toegangskaarten. Nog irritanter is het dat dit soort organisaties zich gaan bemoeien met de natuur in de rest van Nederland. En dan vooral van Ede.

De sidderende rentmeesters in de politiek van de gemeente Ede, die zelf niet vies zijn van het betere slacht- en jachtwerk, gaan binnenkort vast wel akkoord met een uitzonderingpositie voor ‘Het Park’. Pech voor de wolf die dan wordt afgeknald maar ja, voor je het weet ben je je gratis jaarkaart kwijt!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *