Foodselbank

Zes weken geleden vroeg ik aan de gemeente Ede hoeveel wachtgeld er aan voormalig wethouders en burgemeester werd betaald in 2018. Ondanks een paar herinneringen nog geen antwoord gehad. Ik vind dat ik dan het recht heb op een educated guess: 3 ton, inclusief alle toeters en bellen. We vinden dat blijkbaar normaal. Kom je als doorsnee-burger in de WW dan krijg je maximaal € 36.000 per jaar maar politici hebben blijkbaar een streepje voor bij de bestuurders van dit land. Ja, dat zijn dus ook politici. Ons kent ons en andere spreekwoorden schieten me tekort.

Kom je als burger niet binnen twee jaar uit de WW dan beland je in de bijstand. Het klinkt voor veel van ons als een soort parallelwereld, maar geloof me, dit kan iedereen gebeuren. Gelukkig zijn er dan instanties die je in dit soort gevallen een extra steuntje kunnen geven. De Voedselbank bijvoorbeeld. Ik heb het altijd als een gevolg van het falen van het systeem beschouwd, die Voedselbank. We schieten, als systeem, tekort. Er zijn mensen die geen droog brood meer kunnen kopen maar dankzij de inzet van vrijwilligers op de been worden gehouden.

Dat is dus niet dankzij de overheid, maar ondanks de overheid.

In Ede maken 100 gezinnen gebruik van de voedselbank. Met de Edese gezinsgrootte zijn er dus zo’n 500 mensen afhankelijk van. Maar nu heeft de Voedselbank geen geld. Geen geld voor de huur, geen geld voor de energierekening of de benzine van de auto die bij de supermarkten het eten ophaalt waar wij onze neus voor ophalen. Het gaat om € 30.000 per jaar, zo’n € 60 per gebruiker. Maar de gemeente Ede geeft geen subsidie aan de Voedselbank.

Dus……we keren per jaar drie ton uit aan een stuk of vier voormalig politici die aan de knoppen van een falend systeem konden draaien maar drukker waren met sporthallen, Akoesticums en World Food Centers maar we hebben geen geld over voor de voedselbank. We denken in Ede dat we de hele wereld kunnen gaan voeden met het World Food Center van 40, 60 of 80 miljoen euro maar er lopen 500 Edenaren rond die geen geld hebben om eten te kopen.

Natuurlijk, ik zal er niets van snappen hoe dat gaat met alle potjes vol met gemeentegeld. Een potje voor het WFC, een potje voor het nieuwe station, een potje voor wachtgeld van falende bestuurders. Maar maak mij nou niet wijs dat je uit al die potjes geen € 30.000 per jaar kunt peuteren om die Voedselbank in Ede open te houden.

Er zijn vier partijen in de Edese gemeenteraad, van de elf, die vragen hebben gesteld over deze kwestie. Ik vraag me echt af waar die andere 7 partijen hun prioriteiten leggen. Binnenkort beslissen de gemeenteraadleden, die in totaal zo’n € 75.000 per maand ontvangen aan salaris, over het voortbestaan van de Voedselbank.

Dat wordt waarschijnlijk een motie aan het einde van een raadsvergadering, vlak voor de raadsleden zich storten op de borrel en de kroketten. Dan zullen we zien we het aandurft:

wel 60 miljoen voor het World Food Center maar geen steun voor de Edese Voedselbank.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *