Ede Akbar!

Jarenlang de Heideweek organiseren maar geen enkele landelijke publiciteit. Dat pakken ze in Lichtenvoorde wel beter aan. De Zwarte Cross scoorde de voorpagina’s met bordjes. Grappige bordjes met bijvoorbeeld de tekst Allahs Afbakbar. Niet iedereen vond dat even grappig. Policor Nederland viel over de organisatie van de Zwarte Cross heen want die bordjes zouden discriminerend zijn. En racistisch enzo.

Het gekke is: ik heb er geen moslim iets over horen zeggen. Ik heb het een moslim uit mijn kennissenkring gevraagd. Ze vond het niet heel erg lollig, en dat klopt want zou leuk was het ook weer niet, maar voelde zich ook niet gekwetst. Moest kunnen volgens haar. Nou maakt één zwaluw nog geen zomer maar het biedt wel kansen voor de Heideweek om zich ook eens landelijk op de kaart te zetten.

Zo dacht ik aan het veranderen van de naam Heidemarkt in Akbraderie. Met z’n allen een lekker biertje scoren kan natuurlijk bij de Akbarman of anders een lekker kopje koffie bij de Akbarrista? Kan allemaal in Ede! Nog even snel je baard laten trimmen kan natuurlijk bij de Akbarbier of je gaat gezellig op de foto bij de Akbarbapappa of Akbarbamamma. Voor die laatste heb ik al een actrice in gedachten, nu werkzaam in de Edese politiek.

Mannen tussen de 15 en 30 jaar mogen op de fot met Samantha de Jong. Ja, Akbarbie.

De biologische adepten onder u verwijs ik graag door naar het kraampje waar de Akbarabarber wordt geserveerd. Op het veld naast het gemeentehuis wordt een wedstrijd georganiseerd tussen het bekende Akbarcelona en de Akbarbaren uit één van de buitendorpen van Ede.

Maar Ede zou Ede niet zijn als we deze niet afsluiten met een spiritueel samenzijn. Ik stel voor om in de Oude Kerk een Akbar-Mitswa te organiseren onder leiding van de Akbart Omlo.

Ik neem toch aan dat we dan voldoende humorloze randstedelijke beroepsgekwetsen hebben beledigd om ook eens de voorpagina van de Volkskrant te halen. Dan schrijft er vast wel een zelfbewuste mevrouw uit Amsterdam een column over Ede in het NRC. En dan komt Rene Verhulst eindelijk een keer bij Eva Jinek op tv om uit te leggen dat het zo allemaal niet zo Akbar en boos is gesteld met Ede. Ede in de media!

En de Edese moslims? Ze halen hun schouders op en gaan lekker door met geld verdienen op de braderie.

Met het bakken van barbecueburgers.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *