Digi-raad

Terwijl ze in Arnhem nog aan het stoeien zijn met de webcams die ze, voor weinig, bij AliBaba op de kop hadden getikt, swingt de Edese raad digitaal de pan uit. Even wennen, dat wel. Je mist de emotie en de spanning van het debat. De grappen of de venijnige steekjes onder water. Sommige raadsleden brengen gelukkig wat extra spanning door op 5 centimeter van de webcam te zitten, misschien met de bedoeling om te intimideren maar dat als eindresultaat vooral een uitzicht biedt op de hoeveelheid mee-eters op de neus. Niet meer doen dus.

Wat je ook mist zijn de gesprekken tijdens de schorsingen, die je kunt horen als je de tv goed hard zet, die vaak meer informatie opleveren als de gesprekken tijdens de vergaderingen. Die mooie momenten waarop je hoort wat raadsleden hadden willen zeggen maar niet deden.

Opvallend is de dresscode. Op een enkele verstokte SGP-er na, droeg bijna niemand een stropdas en daar knapten de meeste mannen van op: dat is winst. Wat ook opvalt is dat niet iedereen achter een tafel zat met een ergonomisch verantwoorde hoogte. Maakt dat wat uit? Ja, want omdat die cameraatjes daarom te laag staan zit je als kijker tegen onderkinnen aan te loeren. En niet iedere onderkin is even aantrekkelijk weet ik nu.

Nog niet iedereen heeft de knop op Teams ontdekt waarmee je de achtergrond kunt vervagen. Dat is ook winst want dat geeft een uniek kijkje in de privé-omgeving van onze volksvertegenwoordigers. Zo werd duidelijk dat de heer van Drongelen haast moet maken met het aansmeren en het witten van het plafond. Dat kan natuurlijk echt niet.

Anderen maken handig gebruik van de mogelijkheid om eens lekker te gluren bij de buren en zo kon je zien dat ze bij de VVD voor wat betreft kunst een goede smaak hebben. Het schilderij in het huis van Sjoerd Bakker werd gemaakt door Jan Kind en heeft Sjoerd toch een maandje vergaderen gekost!

Ook de ambtenaren van de gemeente Ede maakten slim gebruik van het digitale vergaderen. Op de achtergrond van de producent van de show, Arnold Versteeg, stond het gemeentehuis dat ondanks het late tijdstip nog een volle indruk maakte. De lichten brandden nog onder een schemerige maar heldere hemel. Er wordt dus gewoon keihard doorgewerkt door ons ambtenarencorps! Gek genoeg bleef het de hele avond net zo schemerig als in het begin en was het in de rest van Ede bewolkt. Daar trappen we dus niet in maar de afdeling IT heeft blijkbaar het ‘achtergrondknopje’ wel ontdekt.

De grootste winst van de digitale vergaderingen moet nog komen. Sommige fracties waren helemaal afwezig en van de meeste fracties bleken er maar een paar raadsleden wakker te porren. We hebben dus helemaal geen 39 raadsleden nodig. Met een raad van 19 leden kunnen we prima vergaderen.

Die backbenchers die er tijdens reguliere vergaderingen als een soort muurbloempjes bijzitten en zo maandelijks hun € 2000 cashen zijn bij digitale vergaderingen volstrekt overbodig. Twintig raadsleden minder. Dat scheelt zo’n twee miljoen over een hele raadsperiode.

Dan kunnen we van dat geld wat digitaal ontwikkelingswerk doen in politiek Arnhem.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *