De VUT is terug

Hoera, de VUT-regeling is weer terug in VoedselVallei! Tenminste, voor een klein groepje werknemers: de politici. Maar er wordt gretig gebruikt van gemaakt. Gisteren maakte de burgemeester van Barneveld bekend dat hij aan het eind van het jaar gaat stoppen. Pensioen? Neee…De burgemeester gaat pas op 1 september 2021 met pensioen. Nou heeft de burgemeester zelf ontslag genomen en we weten wat er gebeurt met werknemers die zelf ontslag nemen: die krijgen niets. Geen WW. Geen uitkering. Niks. Nada. Niente.

Ook de burgemeester van Wageningen kapt er mee. Hij stopt een jaar eerder dan de pensioengerechtigde leeftijd van de gemiddelde Nederlander en was eigenlijk van plan om nog een half jaar eerder te nokken maar dat heeft hij uitgesteld vanwege de Coronacrisis. Ik weet niet of hij een grote rol speelt in de ontwikkeling van een vaccin ofzo maar uit de krantenberichten maak ik op dat heel Wageningen uit dankbaarheid voor zoveel opoffering op de knieën moet. Of in ieder geval de portemonnee moet trekken om in te zamelen voor de burgemeester die volgend jaar op straat staat. Zonder inkomen, zonder geld.

Voordat u met collectebussen de straat op rent om in te gaan zamelen voor deze twee slachtoffers van de oplopende pensioenleeftijd: het is niet helemaal waar. Dat ze zelf vrijwillig stoppen met werken is wel waar. Maar dat ze zonder geld komen te zitten niet. Voor een select groepje werknemers in Nederland is er een vroegpensionering mogelijk en die regeling heet wachtgeld.

De wachtgeldregeling was ooit bedoeld voor politici die door hun functie een groter afbreukrisico hadden dan gewone werknemers. Als wethouder kon je er zomaar uitgegooid worden als de oppositie een keer een kwaaie dag had. Dat was in de tijd dat gewone werknemers door ontslagrecht uitstekend werden beschermd voor werkgevers die een keer een kwaaie dag hadden.

Maar dat was toen. Werknemers genieten nu nog minder ontslagbescherming dan een politicus, zeker in de VoedselVallei waar het begrip motie van wantrouwen nog niet is doorgedrongen tot de gemeenteraden. De regeling is riant. 80% van het inkomen zonder dat er, zoals bij de WW, een maximum aan wordt gesteld. Die uitkering duurt ook wat langer als de WW. In de meeste gevallen ruim drie jaar waar de gewone WW na twee jaar al stopt.

Die wachtgeldregeling heeft dus iets ranzigs. Iets elitairs. Een hoog ons-kent-onsgehalte. De regeling is uit de tijd. Waar de regeling in ieder geval niet voor is bedoeld zijn de falende politici die bij hun (her)benoeming al weten dat ze na een paar jaar stoppen om vervolgens lekker uit de wachtgeldpot te gaan graaien. Je gaat voor de volledige vier jaar en tussentijds stoppen is geen optie want die wachtgeldpot wordt gevuld door sufferds als ik. Van gemeenschapsgeld dus.

De regeling is zeker ook niet bedoeld als een soort VUT-regeling. Zelf ontslag nemen en je laten belonen met een jaar extra pensioen van 80% is dus gewoon misbruik. En het gekke is dat zulke misbruikers dan ook nog een medaille krijgen opgespeld en bejubeld worden in de lokale kranten. En met een commissariaatje van 10 mille per jaar om die laatste 20% aangevuld te krijgen.
Laten we stoppen met de bewieroking van politici die meestal niets meer deden dan hun werk en heel gluiperig na hun carrière nog steeds uit de gemeentekas grabbelen.

Ja, soms zou je bijna op de SP gaan stemmen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *