De Groene Metropool

Mijn eigen zieke geest had het kunnen bedenken: FoodValley moet een metropool worden. Een groene metropool. De werkelijkheid is vaak nog gekker dan de meest geflipte fantasie en dit ga je niet geloven maar de wens om van onze regio een Groene Metropool te maken komt uit de koker van het breiclubje van lokale wethouders dat Regio FoodValley heet.

RegioFoodValley, je weet wel, het ondemocratische groepje bestuurders dat op een vrijdagmiddag onder het genot van een consumptie bij elkaar komt en dan even de toekomst van deze regio bepaalt. Ze worden daarbij ondersteund door een bureautje met wat afgedankte ambtenaren die veel te veel verdienen en leuke foodreisjes maken.

Een paar weken geleden nam ik zelf een consumptie toen RegioFoodValley ontdaan werd van bijna alle bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Goed gedaan, gemeenteraad! Maar het clubje nam de vlucht naar voren, waarschijnlijk in een poging om het eigen bestaansrecht te legitimeren en organiseerde een soort van digitale conferentie om de plannen van onze regio uit te vouwen.

Er zijn opnamen van dat gebeuren, ergens zichtbaar in de kelders van internet, waarschijnlijk net onder de vindplaats van ededorp.nl. Ik zou het niet kijken want dat heb ik al gedaan en ik zal kort vertellen wat er gezegd werd.

Te gast waren wethouders uit Ede en naburige gemeenten die allemaal één ding gemeen hadden. Ze zijn niet geboren in de regio. Bovendien lijden ze allemaal aan het wethouderscomplex: ze moeten en zullen hun stempel drukken op iets. Het maakt niet uit wat. Iets tastbaars. Iets voor het nageslacht. Iets nieuws. Maar wat ze dus ook gemeen hebben is dat ze hier niet zijn opgegroeid. De cultuur van deze regio zit niet in hun DNA. Een gevaarlijke combinatie.

En dat bleek wel toen het over woningbouw ging. Want de driehoek Arnhem, Nijmegen, Ede moet in de ogen van deze wethouders uit Grunningen, Zuid-Holland en weet-ik-waar-vandaan een groene metropool worden. Een metropool. De Dikke van Dale is duidelijk over het begrip metropool: een wereldstad. Ede moet een soort Londen worden…nee, een soort New York! Of Singapore! Zoiets.

Zo’n belachelijk idee zou best wel geestig kunnen zijn ware het niet dat de plannen al in een gevorderd stadium verkeren. Er is inmiddels een verstedelijksstrategie bedacht. Laat het even op je inwerken: een verstedelijkingsstrategie. In de driehoek moeten 100.000 woningen worden gebouwd waarvan 40.000 in de regio VoedselVallei.

Het grappige is dat de leden van dit naaikransje denken dat dit kan zonder dat dit ten koste gaat van de natuur en landbouw. Ik waarschuw nog maar een keer: dit soort figuren zit in de gemeentebesturen van onze en omringende gemeenten. Er moeten dus in deze regio 40.000 woningen bijkomen. Dat is ongeveer net zo groot als heel Ede nu is. Dat moet er gewoon even bijkomen. En deze clowns beweren dat dit kan zonder dat dit ten koste gaat van landbouw en natuur. Ons DNA dus. Dat gaat natuurlijk niet.

Maar vergis je niet. De verstedelijkingsstrategie ligt al klaar. De driehoek Arnhem, Nijmegen, Ede moet worden volgebouwd met een nationaal park de Hoge Veluwe als laatste stukje betaald groen in het midden.

Ik hunker naar een partij die als doel heeft om al het mooie wat we hebben te behouden. Die partij is er nog niet maar dat kan niet lang meer duren.  De eerste uitwas van de verstedelijkingsstrategie wordt in Ede binnenkort zichtbaar. ‘Om de kinderen van de huidige inwoners te huisvesten’(!) wordt er een appartementencomplex naast de Ginkelse hei gebouwd met als koopprijs € 425.000 tot € 930.000.

Wordt wakker, gemeenteraad Ede, of die nieuwe partij komt er. En die partij gaat groot worden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *