Dag secretaris

Iedere kruidenier om de hoek heeft tegenwoordig wel een afdeling ICT, de computerfluisteraars van de onderneming. De mensen op die afdeling zijn aangenomen om problemen met computers op te lossen en nieuwe software te installeren enzo. Maar heel gek: altijd als ik eens iets wil dan weten ze niets beters dan iemand anders te bellen. Een ‘externe’ die er blijkbaar wel verstand van heeft maar zo’n € 150 per uur kost.

Hetzelfde verschijnsel zie je bij de afdeling P&O, die tegenwoordig ook wel HR wordt genoemd, Human Resources. Die mensen die daar werken zijn aangenomen om personeel te begeleiden, te ontslaan en ook om mensen aan te nemen. Maar heel gek: altijd als er iemand moet worden aangenomen dan bellen ze iemand anders. Een recruiter. Die werkt niet op uurbasis maar vraagt een fee, die zo maar kan oplopen tot 30% van het jaarsalaris. Jawel, 30%.

Eind 2016 vertrok de gemeentesecretaris van Ede. Kan gebeuren. En natuurlijk, de afdeling HR gaat niet zelf zoeken maar belt een recruiter, ongetwijfeld een kennis van één van de medewerkers van de afdeling HR die daar door diezelfde recruiter is neergezet, want zo gaat het natuurlijk ook he? Nou verdient zo’n gemeentesecretaris nogal wat. Volgens de jaarrekening ruim € 126.000 dus die recruiter stuurt de gemeente al gauw een rekening van € 35.000 of meer. Snel verdiend!

Wie betaalt dat uiteindelijk ook al weer? Oh ja, de gemeenschap! Ik dus ook. Daar baal ik dan al van.

Nou heeft die secretaris het niet helemaal goed gedaan in Ede. Dat kwam niet helemaal onverwacht want bij zijn vorige werkgever, de gemeente IJsselstein, liep het ook al niet lekker en liet de secretaris de gemeente IJsselstein achter met een onverwacht tekort van 1,5 miljoen euro. Dat tekort ontstond, je verwacht het niet, door het inhuren van ‘externe’ krachten!

Maar ja, zo’n secretaris die ‘in goed overleg’ vertrekt, wil natuurlijk wel even cashen. De afvloeiingsregeling! Ik heb het nog gevraagd maar de gemeente doet daar geen mededelingen over. Dat geeft niet want dan mag ik met droge ogen een schatting doen: vier maanden salaris.

We hebben dus een werknemer van de gemeente Ede, die al € 35.000 kostte voor die überhaupt begon, daarna voor 11/2 jaar werken ongeveer € 210.000 beurde en als afvloeiingsregeling ook nog eens € 40.000 pakt. Met wat kosten voor advocaten en sociale lasten zo’n 3 ton dus. Zo gaat dat dus met gemeenschapsgeld.

In één van de laatste vergaderingen van de gemeenteraad werd er extra geld gevraagd door het college vanwege de gestegen kosten van de organisatie.

U snapt nu waarom.  

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *