Aapjes

Het was de week van de aapjes. De aapjes uit de mouw van het college. Het eerste aapje kost bijna 20 miljoen: het verlies dat de gemeente Ede gaat lijden door de verkoop van grond aan organisaties die het kazerneterrein vol gaan bouwen met foodgebouwen. Dan doe je iets verkeerd lijkt me. Die grond kocht de gemeente in 2011, het dieptepunt van de crisis. Het was toen een koopje volgens de wethouder. 60 miljoen betaalden we ervoor en nu wordt het grootste gedeelte 8 jaar later verkocht met een verlies van 20 miljoen. De meeste grond- en huizenprijzen zijn in die 8 jaar met 40% gestegen maar blijkbaar niet in Ede.

Tweede aapje was een verkapt dreigement. Het aanhouden van de grond kost de gemeente 3.000 euri per dag. Per dag! Of de gemeenteraad maar even snel wil tekenen. Die 60 miljoen kwam natuurlijk niet uit de kas van de gemeente maar daarvoor moest geleend worden. Tegen 3,75% rente.

Het laatste aapje kwam op de dag van de raadsvergadering. Perfect moment. Het bleek dat de wethouder een rekenfoutje had gemaakt. Niet verkopen van de kazerneterreinen kost geen € 3000 maar € 4.650 per dag. Heel snel akkoord op dat WFC dus gemeenteraad!

Zelden maak je dergelijke doorzichtige politieke druk mee. Er is heel veel fout gegaan. En iemand probeert daar handig gebruik van te maken. Er zitten een aantal politieke fossielen in de raad die zich dit mogen aantrekken. De backbenchers die 8 jaar geleden met droge ogen instemden met de 60 miljoendeal en nu huiliehuilie doen.

Zijn ze toen wel goed ingelicht? Of zijn ze de laatste jaren wel goed ingelicht? Die 20 miljoen verlies was vorig jaar ook wel bekend. Maar toen paste het niet in het proces van de besluitvorming. Het WFC is een soort diesel die langzaam op gang moest worden gebracht zodat het nu niet meer te stoppen valt.

Welke politieke partij was twee jaar geleden akkoord gegaan met het WFC als dat 26 (want er is ook al 6 miljoen extra aan ambtelijk gepruts en gefrunnik besteed) miljoen zou gaan kosten? Geen enkele. Was toen bekend, of had het bekend moeten zijn, dat het zo duur zou gaan worden? Ja. Maar eerst moest die diesel gaan rijden. 

Gelukkig zijn ze er nog, de mensen die hun fouten van toen inzien en nu vragen stellen. Die nee durven te zeggen. Beter ten halve gekeerd zeggen ze dan. Een cliché maar meer dan waar. Maar waar blijven die anderen, die Ede in een financiële puinhoop storten. Waar zijn de raadsleden die wel nee durven te zeggen tegen een subsidie voor de Voedselbank maar schaapachtig giechelend wel voor het WFC durven te stemmen?

Ik weet waar ze zijn. Ze staan in het rijtje achter de wethouder die toen speculeerde met 60 miljoen gemeenschapsgeld en die vorig jaar zijn lintje mocht ophalen. Politieke lafbekken, bang voor hun eigen hachje. 

Misschien is de gemeenteraad nooit goed ingelicht geweest. Misschien wel. De burger is in ieder geval nooit op de hoogte gebracht. Als dat wel was gebeurd dan had de verkiezingsuitslag er wel anders uit gezien

In 40 jaar tijd heb ik nog nooit zoveel huichelarij meegemaakt als tijdens het WFC proces. In hemelsnaam, stop deze waanzin. Stop geen miljoenen in het WFC maar stop ieder jaar € 12.500 in de Voedselbank. Denk aan Ede. Lief Ede

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *