Mijmeringen

De maand Augustus is voor mij altijd een hele speciale maand geweest en is dat in iets mindere mate nog steeds. Dat mijn verjaardag daarin valt speelt natuurlijk ook mee. Maar het was vroeger ook altijd de maand waarin het heel druk was om alle boekenpakketten tijdig de deur uit te krijgen. En dat ging ten koste van de vakantie van en aandacht voor onze eigen zoons. Omdat de onvolprezen Heideweek altijd net was wanneer de zakelijk druk een beetje van de ketel af was, nam ik in die week wat vrij. We gingen dan als gezin sowieso naar Bennekom om van de Vlegeldag te genieten. En op maandagmiddag nam ik al vrij voor de Braderie hier om de hoek op het Rozenplein. En ook de Otterlose dag kon altijd op ons bezoek rekenen al was het maar omdat onze favoriete neef er een 3-sterren café uitbaat. En dan op zaterdag, wat er ook gebeurde, altijd naar de Oud Lunterse Dag. Op die manier toch nog een beetje compensatie richting het gezin.

En nu? Nu in 2020 met enerzijds Corona en anderzijds gepensioneerd en dus tijd in overvloed? Nu kan het en kan het niet. Voor wat betreft de boekenpakketten hoef ik me geen zorgen (meer) te maken, al staat de boel daar door de Coronamaatregelen en de hitte wel onder druk. Maar ze komen (net) op tijd bij de leerlingen aan.

Maar de Heideweek is aan het virus ten onder gegaan. Geen Maandagbraderie, geen Vlegeldag, geen uitgebreid terrasje pikken in Otterlo en al helemaal geen Oud Lunterse Dag. De Lunteranen zijn opgeroepen om dat gene te doen wat ze nu net juist op die dag nooit konden: ‘zich inhouden’. Men zegt dat de OLD het grootste evenement is van de Heideweek en die moet nu heel kleinschalig en zoveel mogelijk thuis worden gevierd. Het motto voor dit jaar, al hebben u en ik daar verder niets aan, is: “Versier je huus en vier je feestje thuus”. Stiekeme plannen om grotere feestjes te organiseren wil de organisatie niet. “’t kan noe nie aanders”. Met name voor de jeugd die toch, met name tijdens de dag zelve en in de avond, wel wat anders wil(de) versieren dan ‘het huus’ zal het even flink slikken worden. En dan liever niet teveel bier, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik kan mij de teleurstelling goed voorstellen, maar een uitbraak van besmettingen ligt op de loer als men zich niet aan de Coronaregels houdt. Moge het gezonde Lunterse verstand zegevieren wat dat betreft. En dan volgend jaar er extra tegenaan!

Is er dan verder helemaal niets te doen? Ook niet voor al die campinggasten op onze overvolle campings hier in de Vallei? In Otterlo is bijvoorbeeld de Zanding tjokvol. En niet zoals vroeger met veel Duitsers en Belgen, nee alleen maar Nederlanders. En wat kunnen al die gasten doen? Ze kunnen……. naar de Kermis in Ede. Een speciaal op gezinnen met kleine kinderen gerichte Kermis op het Raadhuisplein. Van dinsdag 25 tot en met zondag 30-8 open van 13:00 – 22:00 uur en op zondag van 12:00 tot 18:00 uur. Uiteraard Coronaproof. En dat na 8 jaar zonder Kermis te hebben moeten doen hier in Ede. Maar weer klein beginnen denk ik dan.

Men kan ook nog naar Rhenen, naar het Ouwehands Dierenpark. Om de enorm overschatte (mijn mening) Panda’s te bewonderen en dan met name het jong dat nu net de naam Fan Gao heeft gekregen. Dat hele pandagebeuren is in mijn ogen een zwaar overtrokken en duur marketinginstrument, dat gelet op de bezoekersaantallen is mislukt. Maar wellicht kunnen onze campinggasten als alternatief voor de Heideweek daar dan de cijfers wat opkrikken? Of zie ik dat nu weer te zwart-wit?

Ik sluit graag af met een echt super positief bericht. Verleden week is er hier op Ededorp.nl in deze column: http://www.ededorp.nl/gastcolumnist/crowdfundingsactie-biedt-doodzieke-eva-18-weer-hoop/  al aandacht gevraagd voor de crowdfundingsactie voor Eva Peelen. Columnisten van Ededorp.nl hebben gisteren nog een poging gewaagd om grote bedrijven en zelfs 39 raadsleden over te halen het laatste zetje te geven om zo het gat van zo’n 5.000 Euro te dichten. Of dat heeft geholpen en men er gehoor aan heeft gegeven weet ik niet. Wel weet ik dat vanochtend bleek dat het streefbedrag van € 125.000 is gehaald! Er was op dat moment €125.415 binnen. Nu is het streefbedrag een minimumbedrag dus er kan en mag nog meer bij. Dat kan via https://geefevatoekomst.nl/doneren/  Als u toch nog een paar Euro overhoudt omdat u niet naar de braderie en/of de Vlegeldag en/of de Otterlodag en/of de Oud Lunterse Dag gaat, geef dan daarvan wat voor dit zeer goede doel. Die Kermis in Ede kost u niet veel, dus met wat extra giften kunnen we er in ieder geval voor één gezin hier in Ede er alsnog een hele fijne Heideweek van maken. Al zullen ze met het tot nu toe bereikte resultaat ook heel blij en dankbaar zijn. En volgend jaar gaan we dan gewoon met zijn allen weer los in de laatste volle week van Augustus. Ook en vooral in Lunteren waar ze zich nu dus moeten inhouden. Tot dan!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *