Vermoeid

Themaavond Strategische Agenda Regio Foodvalley: “Praat mee over de toekomst van #Ede”. Mooie opkomst met oa @JPvdSchans, @thimoharmsen en @RubenLandman

Aldus een twitterbericht van afgelopen donderdagavond afkomstig van Bart Omlo, fractievoorzitter van de Edese VVD. Ik zag nog enkele berichtjes en foto’s van dit evenement langskomen van andere aanwezigen. Dat bracht mij er op om toch iets licht cynisch te reageren met: “Zijn er na aftrek van burgemeester, wethouders, raadsleden en fractievolgers en ambtenaren wellicht ook nog wat echte burgers bij aanwezig?” Bart Omlo gaf als tegenreactie: “In beperkte mate jammer genoeg…”

Dit is nu eigenlijk een beetje de praktijk als het gaat om gemeentelijke politiek. Heel veel zaken die op de agenda staan gaan aan de doorsnee Edenaar compleet voorbij. Als ik in mijn nabije omgeving bepaalde grote zaken noem die lokaal spelen, bijvoorbeeld het WFC om maar eens wat te noemen, dan zijn er maar heel weinig dorp/stadsgenoten die er echt weet van hebben. Als ik dan de actuele situatie schets dan heeft men er doorgaans wel direct een duidelijke (on)gefundeerde mening over.

De gemiddelde Edenaar is veel meer gericht op de dagelijkse gang van zaken waarbij de gemeente Ede een rol speelt. Het aanbod en de kwaliteit van zorg, het bladvrij houden van de straat, gevaarlijke verkeerssituaties, de afvalverwerking etc. Al die Foodvalley gerelateerde onderwerpen is toch een soort van ‘ver van mijn bed show’ terwijl het allemaal wel heel dichtbij zich afspeelt. Na de stembusgang verdwijnt voor heel veel burgers dan ook de betrokkenheid met de lokale politieke ontwikkelingen.

Je kon er natuurlijk op wachten. Na mijn twitterbericht werd al gauw de vraag gesteld door één van de aanwezigen: “Waar was je? Ging over het WFC…” Ik had inderdaad mij voorgenomen om aanwezig te zijn maar had echt enkele drukke dagen op mijn werk achter de rug. Mijn reactie was dan ook: “De hardwerkende burger heeft wel eens een dag, dat na gedane arbeid, de wil ontbreekt om zich ook nog eens fysiek naar de Bergstraat te slepen, ook al gaat het om Ede in de vaart der volkeren op te stomen.”

Maar mag ik dat harde werken als reden opvoeren om te ‘schitteren’ door afwezigheid? Speelt er wellicht iets anders? Zou ik iets onder de leden hebben? Dat de lust om naar het gemeentehuis te gaan mij ontbrak omdat ik een virus heb opgelopen? Dat het een voorbode is van iets dat mij gaat vellen? Er is kans, als ik mijn huisarts ga bezoeken, dat deze de volgende diagnose stelt: “Meneer Winkel, neem voorlopig heel veel rust want u bent compleet WFC-moe als gevolg van een acute FOOD vergiftiging!”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *