Koekoek

Het zijn moeilijke tijden. Ze durven het tegenwoordig bijna niet meer in het openbaar te zeggen. Ze worden zo maar op een hoop gegooid met allerlei groepen die op een één of andere manier de samenleving ontwrichten. De beroepsgroep waar ze deel van uitmaken lijkt besmet te zijn verklaard. Ze lijken de grote schuldige aan de klimaatverandering en grootgrutter in stikstof te zijn. Ze staan aan de basis van ontbossing van het Amazonegebied en horen dat ze de veroorzaker zijn van heel veel dierenleed.

Ze zijn namelijk boer en die liggen onder vuur. En dan tot overmaat wil de politiek ook nog eens dat hun ‘kostbare’ landbouwgrond gebruikt gaat worden voor zonnevelden. Gras en mais moet wijken voor hectare na hectare panelen. In gemeente Ede is er ook afgesproken zich volop en snel te begeven op het terrein van de energietransitie. Dat betekent reductie van fossiele bronnen en een fikse toename van energie uit de natuur met een waardevolle rol voor de zon. Ook voor Edese boeren zijn het barre tijden.

Want ik heb begrepen dat slechts daken en ‘loze’ perceeltjes vullen met zonnecollectoren niet voldoende is om de plannen tijdig te realiseren. Er zal ook landbouwgrond hiervoor moeten worden gebruikt. Het college in Ede onderschrijft dat en afgelopen donderdag kwam tijdens de Politieke Dag Ede deze materie aan de orde. Niet alle vijf collegepartijen zijn even enthousiast maar er is wel een handtekening gezet onder beleid dat Ede in de goede richting moet laveren.

Opvallend was wel dat afgelopen donderdag zo’n beetje de voltallige oppositie zich opwierp als belangenverdediger van de boer. ‘Zonnepanelen prima maar geen vierkante meter kostbare landbouwgrond’ was dan ook zo’n beetje de boodschap. Door moties en amendementen werd er nog wat geschaafd maar er gaat landbouwgrond gebruikt worden voor zonne-energie al gaat dat percentueel ook maar om een gering oppervlak. Maar de boeren hebben blijkbaar meer vrienden binnen politiek Ede dan je zo zou vermoeden.

Daardoor moest ik opeens zomaar denken aan een vroegere inwoner van Bennekom. Een boer die zo’n beetje de belichaming is geworden van alle protest uit de agrarische sector door de jaren heen. Zou hij dit ooit hebben kunnen vermoeden? Dat de politieke riek flink in Ede flink gehanteerd zou worden? Dat de aanslag op elke vierkante meter groen/zwarte aarde zo afgekeurd zou worden? Maar we kunnen er nu echt niet meer om heen… de Edese raad heeft een hoog Koekoek-gehalte.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *