GEBAKKEN LUCHT

De familie Winkel heeft heuse verhuisplannen. Graag zouden we ‘de grote oversteek’ willen maken! Dus van het (hoge) noorden van de gelukkigste stad in Nederland, het spoortraject Arnhem-Utrecht over, om ergens in het (zonnige) zuiden van de gelukkigste stad in Nederland neer te strijken. Funda wordt dagelijks bekeken en is er iets wat ons wel wat lijkt dan volgt een afspraak met de makelaar. Nu zijn we er intussen wel achter dat de prijs van het huis, dat zo’n beetje aan al onze wensen moet voldoen, al gauw met een drie begint.

Ik doe het niet vaak meer maar een enkele keer wil ik daar de omrekening in guldens nog wel eens op loslaten. Had iemand mij in 1985, toen ik begon met werken, voorspeld dat ik nog eens naar een huis, plus bijkomende kosten, van zo’n 700.000 gulden zou zoeken… deze persoon had ik toen zondermeer psychiatrische hulp geadviseerd. Maar zo’n 35 jaar verder is het dan toch waarheid geworden. Waar moet het naar toe met de woningmarkt en waar en wanneer houdt het op?

Want eigenlijk zijn de huidige huizenprijzen één groot gebakkenluchtfestival. Je koopt een paar vierkante meter grond waarop dan iets staat dat voornamelijk uit stenen, beton, wat hout en/of kunststof is opgetrokken. Daar betaal je dan een vermogen voor. Laten we eerlijk zijn, het is ook een keerzijde van het feminisme. Toen vrouwen massaal gingen werken was er geleidelijk per gezin veel meer geld beschikbaar voor een woning, wat natuurlijk direct van invloed was op de verdere ontwikkeling van huizenprijzen.

Vroeger was één kostwinner met een modaal salaris in staat een woning te gaan kopen en ook nog het gezin verder te onderhouden. Tegenwoordig moet er al door beide partners betaalde arbeid worden gedaan om hetzelfde te bereiken. Niet echt vooruitgang te noemen toch? Eigenlijk zijn we met z’n allen bezig onszelf goed voor de gek te houden. Maar één van de eerste levensbehoeften is nu eenmaal een goed dak boven ons hoofd. Daarvoor offeren we noodgedwongen dan ook een groot deel van het besteedbaar inkomen op.

Nu speelt in (de regio) Ede ook nog mee dat de huizenmarkt onder druk staat doordat mensen uit het westen hier voor hen nog betaalbare woningen kunnen vinden. Die hier komen wonen en voor hun werk op en neer te gaan reizen. Het wordt er Funda-menteel allemaal niet leuker op bij het zoeken naar een andere woning. Maar ja, het gaat wel om Ede (dorp) hè en daarvoor ben je dan toch geneigd de portemonnee iets verder open te trekken dan voor elke andere plaats natuurlijk…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *