Vies, vuil stadsvarken!!

Niet eerlijk, varkens zijn niet best hygiënisch, maar het bekt zo lekker weg. Je zou het prima kunnen schreeuwen naar Zwarte Pieten als je ze racistisch vindt, of naar mensen die demonstreren tegen de huidige vorm van het Sinterklaasfeest. “VIES. VUIL. STADSVARKEN!”, het bekt lekker weg – en gooien maar!! Gelukkig hebben we dat in Ede (nog?) niet. De intocht van Sinterklaas liep heerlijk gemoedelijk en alle kinderen in Ede zijn weer extra braaf deze dagen.

Hoewel, niet alle Edese kinderen waren braaf dit jaar. In het grote boek van Sinterklaas staat dat Lola, Geert, Alfred en Harry zich opdringerig gedragen en dat ze bijten. Jup, ze bijten! Sinterklaas is streng, want in plaats van een kleiner cadeautje of een enkeltje Spanje worden Lola, Geert, Alfred en Harry geslacht. Dat zal ze leren!

Lola, Geert, Alfred en Harry zijn de huidige Edese stadsvarkens. Meestal mogen stadsvarkens een jaar of twee leven zodat wij meer bewust worden van gezond en duurzaam voedsel. Maar deze generatie heeft het na 8 maanden dus flink voor zichzelf verpest. Nou ja, voor zichzelf, eigenlijk zijn de stadsvarkens slachtoffer van de situatie. Omdat ze zo knuffelbaar zijn geven veel bezoekers hen wat eten en daardoor worden ze onhandelbaar. Dus al die vriendelijke bezoekers die wat te eten meenamen voor die lieve stadsvarkens zijn de daders in dit drama.

Net op het moment dat het Voedingscentrum met hippe T-shirts aanprijst hoe je ‘lekker kan variëren met ei, noten en peulvruchten’ omdat ze vinden dat mannen minder vlees mogen eten komen er in Ede vier verse varkens op het menu. In deze tijd van (f)ophef zou je verwachten dat verschil maken op basis van geslacht niet meer kan, het blijft toch wat onnavolgbaar waar de meute die zichzelf progressief noemt naar toe streeft. Met een paar ‘hippe’ shirtjes komt het Voedingscentrum er niet gok ik. Mannen eten meer (vlees) dus ook van Lola, Geert, Alfred en Harry zal 42% extra op de bordjes van de man terecht komen.

Vlees is heerlijk. Kan er flink van genieten. Maar ons milieu is ook een mooi ding. Dus mensen (mannen of vrouwen, maakt mij niet uit) die minder vlees eten, respect! Ook al vind ik vlees dus erg lekker, ik zou het best zelf ook willen proberen, wat minder vlees eten. Hoewel als ik dan t-shirts zie met “Never bean so happy” and “get eggcited” ik spontaan weer ga twijfelen. Deze campagne lijkt op mij averechts effect te hebben, ik hoop niet op de gemiddelde man. De campagne van de Stadsvarkens lijkt daarentegen prima aan te slaan. Het bericht in de Telegraaf lijkt misschien hard, naar of grappig maar doet denk ik precies wat de stichting Stadsvarken probeert te bereiken. Mensen meer bewust maken van hun eigen gedrag. Bewustwording waar vlees vandaan komt.

Er komen weer nieuwe biggen, stichting Stadsvarkens gaat door met de missie om voedselproductie zichtbaar te maken en voedselbewustzijn te stimuleren. Nu kijken of de bezoekers ook bewuster zijn of worden van hun eigen gedrag. Wat betreft voeren, maar ook kopen en eten natuurlijk.

Misschien moeten de Sint en Pieten in Ede daarop maar wat extra letten. In plaats van zijn hier nog ‘stoute kinderen’ vraagt de Sint naar ‘niet voedselbewuste volwassenen’ die mogen mee in de zak. De volwassenen die staan te schreeuwen bij de intocht trouwens ook.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *