En nu vooruit!

Nu vooruit!” Was ooit een verkiezingsslogan van D66. Past prima bij een partij die zichzelf progressief vindt. D66 zorgt stap voor stap voor meer vooruitgang en daar moeten we nu mee beginnen. Dat klinkt mooi, maar als je voor een afgrond staat is voor uit niet je beste stap.

In Ede is D66 gelukkig wel bezig met echte vooruitgang en heeft het de beschermer van de arbeider aan haar zijde gevonden in de strijd voor meer vrijheid. We leven in Ede nu namelijk in onderdrukking en ellende. Winkeliers mogen tijdens kerstavond en op eerste kerstdag hun personeel niet aan het werk zetten. Bizar toch? Dat vakkenvullers en kassamedewerkers tijdens de feestdagen vrij hebben is natuurlijk ronduit belachelijk. Waarom zouden deze mensen niet aan het werk gezet mogen worden? Wij klanten willen boodschappen doen als het ons uitkomt en vers brood op eerste kerstdag daar kan toch niemand tegen zijn. Hoe durft een overheid werknemers te beschermen en te zorgen dat ze op deze dag waarop veel mensen proberen met hun hele familie bij elkaar te zijn te zorgen dat winkelpersoneel dit ook kan doen. Laat ze lekker werken!

Ondernemers zijn in Ede dus niet vrij om hun personeel tijdens de feestdagen aan het werk te zetten. Wat een onrecht! Of de Lidl Kerstmis nu voortaan vaker winterfeest noemt het of toch Kerstfeest blijft noemen is niet meer relevant, het is gewoon tijd voor bevrijdingsdag. Wacht, we hebben al een bevrijdingsdag, misschien kunnen we Kerstmis wel Eerste en Tweede werkdag gaan noemen. Want het is natuurlijk ongelooflijk discriminerend dat straks alleen de bakkers, slagers, slijters en al het supermarktpersoneel met de feestdagen aan het werk is. Laten we hopen dat D66 en de PvdA doorstrijden voor vrijheid, dat elke branche 24 uur per dag en 7 dagen per week mag werken. Een overheid die samen-leven stimuleert of nog erger daar zelfs ruimte voor maakt, een overheid die iets ouderwets als een winkeltijdenwet hanteert om werknemers te beschermen, dat willen we niet hebben. Nu vooruit! Ieder voor zich. Geld voor ons allen.

Nou ja, ‘we’ – in het artikel van de Gelderlander proberen de PvdA en D66 er als een malle een wij/zij verhaaltje van te maken. Je vindt hun idee goed als je geen christen bent. Je vindt hun idee slecht als je wel een christen bent. Ik weet het, christenen en niet christen houden van zelf nadenken, maar in dit geval kun je dat dus beter niet doen. Want als je inhoudelijk over het voorstel nadenkt kom je er snel achter dat het vooral een beetje sneu is. Doen alsof je er wel voor moet zijn als je niet gelooft en het verpakken in mooie woorden over vrijheid, is een slimme marketingtruc.

Dat niet iedereen het aan zal durven om een slechte beurt te maken bij de baas als je niet bereid bent om te werken op momenten dat je nodig bent vergeten we maar snel. Dat het niet duurzaam is en dat de zwaksten zullen lijden onder de keuzevrijheid van een paar sterken gaan we zeker ook niet meewegen. En dat het samenleven weer iets moeilijker wordt gemaakt beginnen we al helemaal niet over. Het is tijd voor meer vrijheid! En als je hier tegen bent moet je wel een christen zijn die het vervelend vindt dat ze van hun baas moeten werken tijdens de kerstdienst toch?

Maar goed, we weten nog niet of overige ‘niet-christelijke-partijen’ in het trucje dat ze dit voorstel wel moeten steunen omdat ze niet christelijk zijn gaan trappen. Je houdt je hart vast, ik bedoel, het lukte in Ede zelfs om GroenLinks Ede enthousiast te krijgen voor het ooh zo duurzame zeven dagen winkelen per week. Maar misschien gaat ook hen de volgende stap in de 24uurs economie iets te ver.

Soms moet je niet klakkeloos vooruit, maar even kijken waar je naar toe wilt en dan de goede kant op gaan.  Wat dat betreft heb ik wel een suggestie voor het winterfeest. Niet nog meer werken, maar meedoen met een ander voorstel dat in Ede rondgaat: “Stoel vrij met Kerst?” – gastvrij eenzame personen ontvangen. Misschien een idee om te doen, als je tenminste niet hoeft te werken.

 

“Maar wat is vrijheid zonder wijsheid, en zonder deugd? De grootste van alle mogelijke kwaden; want het is dwaasheid, verdorvenheid en gekte, zonder onderwijs of beperking.”

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *