Buurtspraak

Terwijl ze in Amsterdam zich schamen voor de Nederlandse geschiedenis en actie ondernemen om het begrip ‘Gouden Eeuw’ uit te bannen is er in Ede juist trots op een stukje lokale geschiedenis.

Eeuwen oud maar nog steeds actueel, De Buurt Ede en Veldhuizen is het oudste bestuurlijk orgaan van Ede dat nog actief is. Zo is er nog steeds een buurtrichter, de voorzitter van de Buurt. Hij wordt bijgestaan door vier Buurtmeesters (bestuursleden), een Buurtschrijver (secretaris) en een zogenaamde Buurtscheuter, de vroegere veldwachter. De Buurt ziet het bewaren en doorgeven van de geschiedenis als zijn belangrijkste taak.” Aldus de website van ‘De Buurt Ede en Veldhuizen’. De Buurtspraak van de Buurt Ede en Veldhuizen is al jaren bekend in Ede en wordt nu ook erkend in Nederland las ik in de krant. Om eerlijk te zijn had ik geen idee maar was ik wel benieuwd welk Edes fenomeen nu in het register Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland als onderdeel van de Nedelerlandse UNESCO lijst was terechtgekomen.

Bij buurtspraak zag ik een soort schutterij voor me die een spontaan volksgericht in goede banen leidt. Verdachten, aanklachten, tranen en prachtige veroordelingen om het kwaad uit Ede te weren. Een leuke zaak rondom het WFC leek me wel interessant in de toekomst. Maar helaas, de buurtspraak is eigenlijk ‘gewoon’ een vergadering die gaat over het ‘Buurtbos’ en nog wat andere nuttige zaken. En natuurlijk een stukje traditie in leven houdt. Ik zeg helaas, maar dat valt natuurlijk wel mee, dat is helemaal niet erg, misschien alleen voor mijn fantasie. Een prachtig stukje democratiegeschiedenis, in ons mooie dorp. Dit fenomeen is in november 2018 ook mooi in beeld gebracht door TV Gelderland.

Om de instandhouding van deze vorm van cultuur samen te vieren, organiseert de Buurt een Buitengewone Buurtspraak op donderdag 19 september (de dag van de 315e buurtspraak sinds 1596) in de theaterzaal van Cultura in Ede waarbij iedereen welkom is. Een buitenkansje voor liefhebbers van tradities en de Edese geschiedenis zou ik zeggen.

Zie de krant voor meer informatie.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *