Tiny Houses, Large Estates

Tiny Houses, we hebben ze al genoeg in Ede. Ik noem bijvoorbeeld de Van Eekelenflat, de Elskamp en de Willem Maris-flat en ook Veldhuizen staat vol met Tiny Houses. Met allemaal fraaie namen. Zelfs in EdeCentrum hebben ze ruimte weten te vinden voor betonnen kolossen vol met piepkleine appartementjes. Schitterend uitzicht, lekker knus op elkaar en juichende berichten over energiebesparing enzo. Ze zijn hip, die tiny houses. En nu iedere gemeente in Nederland zijn eigen vergeten zandvlakte omtovert tot Tiny House project kan Ede natuurlijk niet achterblijven.

Er schijnt in Ede een groep te zijn van mensen die ook graag in een Tiny House wil wonen. Er zijn nog flatjes te huur maar dat willen deze mensen niet. Ze willen een eigen tiny house, geen huurhouse. Of de gemeente ff snel een lapje grond kan regelen? Tuurlijk, zegt de gemeente, wij doen mee aan deze populaire gekte. Maar toen kwam het pakket van eisen.

De grond moet natuurlijk wel in de buurt van het station liggen. En het liefst dicht tegen de bosrand aan want Tiny Housers zijn mensen van de natuur. En als het even kan: dicht bij de voorzieningen, met andere woorden: dichtbij Ede Centrum maar ook bij het ziekenhuis. Ik zou dat allemaal ook wel willen!

Een stukje grond dichtbij het centrum en het bos, maar wel het station op loopafstand en als het even kan een verhuizing van het ziekenhuis naar een plek in de nabijheid maar uit het zicht. Zoiets. Vroeger zou je dat veeleisend noemen, tegenwoordig heet dat ambitieus.

En je roep ambitieus, dan tel je mee in Ee. Een woordvoerder van de groep tinyhousers verklaarde in de Gelderlander dat het gaat om een ‘lapje’ grond tot 1,5 hectare en dat het 10 tot 12 huisjes betreft. Dat is in het gekste geval 1.500 m2 per tiny house! Daar is niks tiny’s meer aan maar dat gaat om grootgrondbezit. Eén huis per 1.500 m2. Daar moeten ze hard om lachen in Ede-Zuid en in Veldhuizen.

Daar zou ook de hele gemeenteraad hard om moeten lachen. Maar de ChristenUnie laat zich gewoon voor het verkiezingskarretje spannen en stelde serieus vragen aan de wethouder: ‘hoe lang het nog gaat duren?’ Joh, wat denk je zelf? In Ede weten ze van gekkigheid niet hoe en waar ze sociale huurwoningen moeten bouwen. Er is door allerlei regelgeving een groot tekort aan nieuwe woningen in de buitendorpen.

Maar er zijn 10 mensen die per house even heel rap een perceeltje van 1.500 m2 willen hebben. En of de gemeente een beetje op wil schieten want ze wachten al twee jaar.

Op 1.500 m2 bouw je tegenwoordig 6 eengezinswoningen. Of een flat, hoe lelijk ik ze ook vind, waar je 250 Edenaren in kunt huisvesten. Maar ik snap het best: een klein huisje, energiezuinig en dichtbij alles wat leuk en handig is.

Maar schrijf je dan, net als iedereen, gewoon in bij Woonstede. In de Stroombergflat komt regelmatig wat vrij.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *