Tap Uit

Corona is natuurlijk erg maar soms zie je krantenkoppen waar je pas echt van schrikt. De tap uit bijvoorbeeld. Gall&Gall gesloten? Heineken failliet? Nee. De tapuit is een vogeltje en alleen al door de naam vind ik dat een wat minder geslaagd exemplaar.

Nou ben ik dol op vogeltjes. Echt. Kleine vogeltjes noem ik een mus maar als ze niet bruin zijn noem ik ze mees. Zijn ze een stukje groter dan heten ze mij bij al snel buizerd. Hebben ze hele lange poten dan zullen het wel reigers zijn. Dan zijn er ook nog grijze vliegende gevallen die mij met hun monotone gekoer te vroeg wakker maken en die noem ik ‘doelwit’.

Maar er is dus nog een uitvoering van het soort en die hebben ze tapuit genoemd. Het zijn een beetje luie donders want in plaats van gewoon een nestje te bouwen zoals de meeste vogels gaat een tapuit in een hol zitten broeden. Een konijnenhol bijvoorbeeld. Krakerstuig dus.

Nu er op de Veluwe nauwelijks konijnen meer zijn en dus ook weinig hollen denkt de tapuit tegenwoordig: doei, ik ga wel naar Drenthe. Goed plan van die tapuit en dat zouden toeristen ook moeten doen: niet naar de Veluwe komen.

Niet iedereen denkt er zo over. Maar liefst vier organisaties sloegen de handen ineen om de tapuit terug te halen naar de Veluwe. Nou ja, vooruit dan maar. Van die paar tapuiten zal Ede niet overstromen en het is goed voor mijn ornithologie (nu al) dus ik zou zeggen: zet een paar bordjes neer die wijzen naar konijnenhollen en fingers crossed.

Helaas. Het wordt projectmatig aangepakt. Er worden eerst nestkasten gemaakt. Dat lijkt me een beetje overbodig voor een vogel die normaal gesproken in een konijnenhol zit. Maar vervolgens worden die nestkasten ingegraven! Beetje luguber eigenlijk maar ik begrijp dat het de bedoeling is dat het gat bereikbaar blijft voor de tapuit. Wel een beetje triest voor de maker van die 20 nestkasten die eerst zijn stinkende best doet op zo’n vogelhuisje maar vervolgens het ding in de grond ziet verdwijnen.

Nog steeds niet klaar want er komen ook onderzoekers van natuurorganisaties die naar die ingegraven nestkasten komen kijken of er al tapuiten in zitten. Mooi beroep, tapuitwatcher. Ik vind het nog steeds prima.

Twintig nestkasjes, een mannetje om ze te begraven en een paar onderzoekers die komen kijken of er al een tapuit in zit. Ik dacht aan een kostenpost van zo’n € 673,12 exclusief btw en ik vind dat nog steeds prima.

Ik dacht te kort door de bocht want de provincie Gelderland is subsidiënt van dit project en de Hoge Veluwe is de ontvanger van de subsidie. Dan weet je het dus wel. De kosten van 20 ingegraven vogelhuisjes bedragen € 50.000. Per kastje is dat € 2.500.

Ik ben net bij het tuincentrum geweest en heb voor € 8,29 een nestkast gekocht die ik zo ga ingraven. Provincie Gelderland, waar kan ik mijn rekeningnummer doorgeven?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *