Schaampaneel

Als moderne gutmensch deug ik graag een beetje mee met de laatste mode. En dus schaam ik me tegenwoordig overal voor. Vliegschaamte. Vleesschaamte. Hoestschaamte. Lekker makkelijk hoor, een beetje schamen. Schamen is een protestante versie van het weesgegroetje. Je doet iets fout en je zegt dat je je ervoor schaamt en klaar is Kees. En vervolgens vlieg ik naar de supermarkt om hoestend en proestend een lekker stukje vlees te halen.

Zijn er nieuwe trends op het gebied van schamen dan haak ik direct aan. Zo las ik over het schaampaneel en daar duik ik dan direct in. Ik zag een huis met een zonnepaneel op het dak met de tekst ‘schaampaneel’. Maar ik had geen idee wat het was.

Even gesurft op internet (waar ik me vanwege het energieverbruik ook al weer voor schaam) en ik ben er uit!  Denk ik.

Oudere huizen, uit 1990 bijvoorbeeld, verbruikten een bepaalde hoeveelheid energie. Dat stellen we op 100%. Om Nederland een beetje schoner te maken heeft de overheid beslist dat nieuwe huizen zo gebouwd moeten worden dat ze minder energie nodig hebben. Dat was eerst 80% van het verbruik van 1990, later werd dat 60% en nu zitten we op 40%. Klinkt allemaal nog prima.

Je verwacht dan dat nieuwe huizen dubbeldikke muren krijgen, bomvol isolatie. Geen dubbel glas maar tripleglas en een goede kierdichting om de warmte een beetje binnen te houden. Dat soort maatregelen. Maar daar gaat het dus mis. Nieuwbouwhuizen in Ede krijgen dunne muurtjes en nul isolatie. Hoe dan?

In 1990 stookte je je huis warm op gas. Dat was dan de helft van je energieverbruik toen. Nou ja, zo ongeveer. En dan komt nu de goocheltruc van de Warmtenetcowboys. Wordt je nieuwbouwhuis niet aangesloten op gas maar op de warmte van een biomassacentrale uit Ede dan wordt dat laatste niet meegeteld als energie. Dit staat algemeen bekend als de EPC-truc. Dat schiet natuurlijk lekker op. Dan zit je al op de helft van je te behalen besparing.

Dat er met biomassa veel meer CO2 de lucht in wordt geblazen maakt niet uit. Dat Ede wordt bedolven onder fijnstof dondert niet want we hebben ineens duurzame huizen. Hoera, doelstellingen gehaald, Ede is de duurzaamste! Nou zou je die nieuwe huizen helemaal moeten bedekken met zonnepanelen. Ieder huis een Tesladak. Maar ja, dat kost geld. En daar hebben die  bouwers helemaal geen zin aan. Een gewone dakpan veel goedkoper.

Maar om die laatste 10% energiebesparing ten opzichte van 1990 nog even binnen te harken moet er nog wel wat gebeuren. Even rekenen en ja hoor: één (1) zonnepaneel is precies genoeg om aan de normen te voldoen.

Het schaampaneel dus.

De bouwers? Die maken hogere marges op hun nieuwbouwhuizen daarbij geholpen door de biomassaboeren die daar zwaar gesubsidieerd voor worden. Een vruchtbare samenwerking, de bedrijven rijk, de consument met het gezeik.

Want daar sta je dan als consument met je ‘energiezuinige duurzame nieuwbouwhuis’. Bedekt met dakpannen (uitgevonden in 45 voor Christus) en verwarmd door het opstoken van bos waar je vorig jaar nog doorheen liep. En met een schaampaneel.

Maar wel een lage energierekening. Dacht je. Totdat die 120 miljoen subsidie op is en dan gaat het Warmtebedrijf die 500 euro per jaar per woning echt niet uit eigen zak betalen.

Je zou hopen dat er wat creatiever en innovatiever werd gedacht als het gaat om het redden van het klimaat maar de energiecowboys komen met prehistorische oplossingen als het verbranden van hout en dakpannen van klei. Je zou ook hopen dat we nu wel goed geïsoleerde huizen zouden bouwen met daken vol zonnepanelen. Niet dus, dankzij de biomassaindustrie zijn een paar dunne wandjes met één zonnepaneel voldoende. Met de perverse commerciële prikkels die van het huidige duurzaamheidsbeleid uitgaan wordt dus niemand beter.

Op wat glibberige ondernemers na.

 

 

1 thought on “Schaampaneel

  1. Wat de coronacrisis ons leerde is dat keiharde concurrentie en geldzucht hebben afgedaan. We moeten samen werken en samenwerken om de wereld een beetje beter te maken, en bij ons zelf beginnen. Dus burgers spaar voor echte zonnepanelen, of huur ze of investeer in ze. En ondernemers vergeet niet je artikel 1 van je bedrijfsgrondwet: je onderneemt maatschappelijk verantwoord, dus ziet af van winst om de winst en van het binnen harken van subsidies.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *