Over lijken

Zonder dat we het in de gaten blijkt de gemeente de grootste huurbaas van Ede te zijn. Uiteindelijk worden heel veel van ons huurder van het College. Een enkele uitzondering daargelaten zullen we allemaal het Edese voor het Eeuwige verwisselen. Daaraan voorafgaand warmen sommige mensen zich nog eens lekker op in een soort biomassacentrale van Monuta, anderen kiezen voor een klein huisje, een huisje van zes planken of op z’n Edes: je eigen planken wambuis.

Dat huisje moet natuurlijk wel ergens geplaatst worden en dat gebeurt dan in een weiland waarvan de gemeente dan weer eigenaar blijkt. Nadat je een jaar of 80 onroerendgoedbelasting, parkeerbelasting, waterschapsbelasting en afvalstoffenheffing hebt betaald zou je verwachten dat je laatste huisvesting gratis zou zijn maar ook voor die twee vierkante meter moet er gewoon betaald worden.

De meeste mensen hebben tijdens hun leven nog wel wat wisselgeld opgespaard om dat perceeltje een jaar of 30 te huren. Mocht je nageslacht na 30 jaar besluiten het huurcontract met de gemeente open te breken om je nog eens een jaar of 10 aan onze Veluwse bodem te laten wennen dan komen je kleinkinderen tot een nare verrassing: de huurprijs is geïndexeerd.

Zo ging het tarief voor 10 jaar grafrecht omhoog van € 500 naar € 900. Je kunt de gemeente Ede in ieder geval niet verwijten dat ze niet commercieel bezig zijn. En in dat commerciële denken heeft de gemeente beslist dat zelfs een begraafplaats kostendekkend moet zijn. Zo wordt er ook onderhoud gepleegd aan de graven en dat kost een paar centen. Nou heb ik op een kerkhof nog nooit een ambtenaar bezig gezien die met een bus buitenbeits die kisten aan het bijwerken was. Omdat er van de bewoners ook maar weinig klachten komen zou je kunnen denken dat het nog wel meevalt met die onderhoudskosten.

Zelfs als je je laat cremeren en je restanten in soort vaasje van Rutte gezellig tussen allemaal andere Edenaren wordt geplaatst dan moet er gewoon betaald worden. Je bent zo € 200 verder dus je kunt dat geld maar beter verbrassen in de horeca als je nog niet in een vaasje zit.

De gemeenteraad wist trouwens niets van deze verhoging en bleek verrast en dat is precies waar dit over gaat: verassing. Gemeentebelangen wist een deal te maken met wethouder Hoefsloot en kon de verhoging beperkt houden tot een paar tientjes. Maar die regeling geldt tot maart 2020 dus ik ben bang dat we een euthanasiepiek mogen verwachten de komende maanden.

De gemeente Ede heeft de smaak wat betreft verhuur inmiddels goed te pakken. Bushokjes werden aangekocht om reclameruimte te verhuren, het theehuisje tegenover kasteel Hoekelum krijgt Ede als eigenaar, waarschijnlijk om het als tolhuisje te functioneren voor de Parklaan, en ook de Kazerneterreinen worden via een stichting verhuurd. Aan wie weet nog niet niemand maar ondertussen is de kas van de gemeente zo leeg dat deze onder de kritische grens dreigt te belanden.

Zou het misschien kunnen dat deze verhoging van grafrechten niets te maken heeft met de onderhoudskosten maar meer met de lege spaarpot van de gemeente Ede? Ik denk het wel! En wat doe je dan? Ga je dat spaarpotje vullen en gaat dat over de rug van de stemmende Edenaar of doe je dat anders?

Het antwoord is er: de gemeente Ede doet dit anders en gaat over lijken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *