Lachen

Als er één woord bestaat waar liberaal Nederland allergisch voor is dan is dat het woord betutteling. Koppel je een begrip aan het woordje betutteling dan gaat liberaal Holland in de hangijzers. Dan krijg je gebabbel over eigen verantwoordelijkheid, vaak door mensen van boven de vijftig die wel vinden dat jongeren van alles zouden moeten kunnen proberen maar zelf zo gezond mogelijk door het leven gaan.

Een overheid moet juist betuttelen. Toen het rookverbod op werkplekken werd ingesteld hoorde je ook vaak over betutteling. Nu is het ondenkbaar dat je lekker een peuk opsteekt achter je bureau en er een volle asbak naast het pennenbakje staat.

Coffeeshops? Hier valt het woord betutteling nog steeds. Meestal door politici zonder kinderen want ik denk dat geen enkele ouder het leuk vindt om zoon of dochter zo stoned als een garnaal uit de coffeeshop te halen.

Naast de bekende ellende is er nu wat nieuws: lachgas. En ik moet toegeven dat het woordje best gezellig klinkt. Het heeft iets lolligs, dat lachgas. Ik heb me laten vertellen dat je in een naburige gemeente, waarvan ik de naam niet zal noemen maar het ligt in de provincie Utrecht, je in een café een biertje en een ballon lachgas kunt bestellen voor vijf euro. Geen gedoe met patronen van de Blokker voor de slagroomspuit maar een ballon getapt uit een cilinder onder de bar waarvan je de inhoud inhaleert in je longen. Voor sommigen geeft dat een korte kick, andere raken buiten bewustzijn, moeten kotsen en worden duizelig. Er schijnt zelfs iemand uit Ede haar stem te zijn kwijtgeraakt na het gebruik. Allemaal niet echt om te lachen lijkt me.

Toch schijnt een verbod niet mogelijk te zijn. Dat vind ik raar. Zo’n barman in ******daal zou direct moeten worden opgepakt. Als ik tijdens de Heideweek ballontjes met blauwzuurgas zou verkopen dan lijkt het me toch dat ik vrij snel wordt gearresteerd. Zo’n café moet natuurlijk direct zijn vergunning kwijt raken als hij een paar extra Judaspenningen wil verdienen door pubers ballonnen met chemische gassen te verkopen.

Ik weet niet of het betutteling is. Of dat de overheid ver achter de muziek aanloopt. We krijgen het dus wel voor elkaar om het te verbieden dat er ballonnen worden opgelaten door groep 2 van basisschool de Heidekleuter maar als die leerlingen tijdens het speelkwartier even een ballonnetje lachgas willen scoren dan mag dat gewoon.

Het recreatief gebruik van lachgas in Nederland is net zo slecht voor het klimaat als 1 miljoen vliegretourtjes van Amsterdam naar Berlijn. En dan heb je het nog niet eens over het afval van de plastic ballonnen.

Het heeft met betutteling dus niets te maken, zo’n lachgasverbod. Dan moet er gewoon komen. Het zijn van die momenten dat je denkt dat lokale overheden meer macht moeten krijgen om lokale wetgeving te regelen in plaats van te wachten op de commissies, onderzoeken en wetten uit Den Haag. Ik denk dat het Edese college dit dan al lang geregeld zou hebben.

Misschien moeten we het in Ede een keer anders doen. Een convenant met de Edese horeca. Een afspraak dat we dit met z’n allen niet willen. Gewoon elkaar een keertje diep in de ogen kijken en zeggen:  ‘dit willen we niet en gaan we niet doen’.

Dan wordt het pas echt lachen in Ede.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *