Ede, Het Nashville van Nederland

Ede heeft de grootste lokale SGP-fractie van Nederland. Die zit er niet zomaar; er wonen een hoop SGP-stemmers in onze gemeente. Als de Nashvilleverklaring ergens in Nederland op steun zou moeten kunnen rekenen dat is het wel in Ede.

Nou denk ik niet dat de Nashvilleverklaring het eerste anti-homogeluid was in Nederland maar wel de eerste ‘officiële’ verklaring sinds jaren. Het is dan ook compleet achterhaald en dat er 200 gekkies zijn die hun handtekening er onder zetten lijkt me niet echt zorgwekkend.

De ondertekenaars zijn ook niet echt de potenrammers waar je als LHBT’er echt bang van zou moeten worden. De predikanten zijn ook niet de types die geloofsgenoten oproepen om met bomgordels een homobar op te blazen.

Genoeg redenen om als LHBT’er je schouders erbij op te halen en dit papiertje dood te zwijgen. Want een manifest zonder aandacht en publiciteit gaat volledig aan zijn doel voorbij. Wat zou het leuk geweest zijn, 200 bejaarden die zitten te wachten totdat ze op teletekst en de Volkskrant staan en het gebeurt niet. LHBT’ers hadden iets kunnen doen door iets te laten: er aandacht aan schenken. Niet dus en de Nashvilleverklaring werd groter dan het document verdiende. Het doel van de ondertekenaars werd bereikt.

Maar wat deed Ede?

De gemeente waar twee jaar geleden de homo-ontmoetingsplek langs de A12 werd gesloten en, op D’66 en GroenLinks na, de hele gemeenteraad zweeg. De gemeente die speciaal beleid voor LHBT‘ers wilde maken waar volgens mij geen enkele LHBT’er op zit te wachten.    

Ook in Ede werd gereageerd. Daags na het weekend van de Nashvilleophef kwam de lokale SGP met een verklaring. Over het NK-wielrennen, dat wel, maar het was in ieder geval een poging zullen we maar zeggen.

Ook verklaringen van lokale politici op EdeTV maar de grootste stap zette de gemeenteraad zonder het zelf te weten: de subsidieverordening wordt veranderd. Het doel daarvan is om instanties die gesubsidieerd worden te dwingen tot inclusiviteit. Geen onderscheid meer maken tussen mannen, vrouwen, homo’s, lesbiennes, gehandicapten of mensen met een ander kleurtje.

Waar geen raadslid aan heeft gedacht zijn de gevolgen voor de Heideweek. Jarenlang werden mannen uitgesloten van de verkiezingen van Heidekoningin maar met de nieuwe subsidieverordening kan ook de Heideweek er niet meer onderuit: het Heidekoningsschap moet genderneutraal worden.

Dan krijgen we geen Heidekoningin maar een HeatherKing wat maar een kleine stap is naar de LeatherKing. Het zal ook open komen te staan voor heteromannen, die verkiezing, maar ik gok dat er meer mannen uit de LHBT-gemeenschap zullen inschrijven. En wat zal die Heideweek er van opknappen!

Krijgen we eindelijk een spannende optocht. Leuk, langs al die predikanten die met hun Nashvillepapiertje staan te wapperen. Zo wonen we in plaats van in het Nashville van Nederland op de Leatherbelt van de Lage Landen. Zonder dat ze het zelf in de gaten hadden: goed bezig die gemeenteraad.

En laat maar komen die King Calvin de Eerste van Ede. Daar kan geen Nashville tegenop.

 

2 thoughts on “Ede, Het Nashville van Nederland

  1. Leuke column! Alleen wel jammer dat er automatisch vanuit wordt gegaan dat alle homo’s ook op een homo-ontmoetingsplaats zitten te wachten en dat (in het kader van genderneutraliteit) een ‘heidkoning’ er gelijk ook uit moet zien als een drag-queen met teveel lichaamsbeharing.
    Maar goed…ik gunder een ieder zijn open beeld van zijn eigen werkelijkheid. Dus ik neem aan dat in jouw werkelijkheid ‘een vrouw die de broek aan heeft’ ook absoluut geen mooi zomers jurkje aan mag trekken? 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *