De Polar Paters

De wethouder stelt dat er sprake is van een goede, eerlijke begroting.

Gaat dit over het project ‘spoorzone’, waarvan de begroting 10 jaar geleden 113 miljoen euro bedroeg maar waarvan de teller nu op 156 miljoen staat? Dat was overigens de schuld van de zandhagedis. Of gaat dit over de begroting van de Parklaan, die 10 jaar geleden voor 61 miljoen in de boeken stond maar nu 71 miljoen schijnt te kosten? Eekhoorns krijgen hier de schuld.

Misschien gaat deze opmerking over het PicoBellofietspad. Dat zou wel eens een keer zo duur kunnen worden als oorspronkelijk werd gebudgetteerd. Er wordt nog gezocht naar een diersoort om die de schuld te geven en ik denk daarbij aan een ezel, ééntje die in het college zit maar het zal wel één of ander vaag insect worden.  

Maar stuk voor stuk goede en eerlijke begrotingen!  

Nee, deze begroting gaat over het nieuwe zwembad. Dat gaat volgens de wethouder 22,8 miljoen kosten maar iedereen weet dat we in Ede nog wel eens last hebben van diertjes. Diertjes die er al woonden maar waar van tevoren niet zo goed op is gelet, maar dat maakt niet uit want als het besluit om te bouwen eenmaal is genomen dan wordt er toch wel doorgebouwd, desnoods met een deportatie van die diertjes.

Het bad wordt niet gebouwd voor de Edese moeder die haar kindjes in het peuterbad wil laten spetteren. Het wordt ook niet gebouwd voor de Edese senioren die graag baantjes willen trekken maar het wordt gebouwd voor de Polar Bears.

Een paar jaar geleden werd er een nieuwe sporthal gebouwd. Daarvoor werd er een volleybalvereniging uit Veendendaal gekidnapt zodat we in Ede konden zeggen dat er hier topsport werd bedreven. Vlak na de opening ging de volleybalvereniging failliet en begon even later weer opnieuw. Dit keer weer gewoon in Veenendaal. Bidden dus dat de Polar Bears niet failliet gaan.

Om dat te voorkomen moet er jaarlijks door de gemeente Ede een bijdrage in de kosten worden gedaan. Hoe hoog die bijdrage precies is weet ik even niet: dat staat namelijk niet in die goede en eerlijke begroting maar duidelijk is dat het project de gemeente Ede 40 jaar lang 1,83 miljoen euro per jaar gaat kosten.

En dat is in totaal 73 miljoen. Dat zijn pas eerlijke en goede cijfers. De gemeenteraad mocht daar maar liefst een uur over praten en vanavond misschien nog wel een kwartiertje bij de bespreking van de Perspectiefnota.

Dan roept de SGP nog een keertje dat ze vinden dat het nieuwe zwembad niet op zondag open zou moeten maar uiteindelijk stemmen ze voor. De fractievoorzitter van het CDA, stelt ‘kritische’ vragen aan de tegenstanders, Gemeentebelangen mompelt iets over evenementen en sport, eventjes stemmen en dat zwembad komt er.

Over een jaar over twaalf, want er is vertraging door de oorlog in Molvanië, de vondst van twee scherven van een Romeinse bloempot en de aanwezigheid van de retekever. Over 40 jaar komen we erachter dat dat zwembad geen 73 miljoen maar 103 miljoen heeft gekost.

Maar verder: een goede, eerlijke begroting!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *