Ja, dat is een flinke bos hout. En dat ligt jaarlijks voor de deur van het Warmtebedrijf. De kachel moet natuurlijk wel branden bij de biomassacentrales. Waar halen we het vandaan en waar hebben we het voor nodig? Die laatste vraag is nog het makkelijkst te beantwoorden. Warmtebedrijf Ede voorziet 20.000 Edese huishoudens van warmte en per huishouden is er ruim 2500 kilo houtsnippers nodig. Per jaar. Nou schijnt volgens het Warmtebedrijf 70% van deze biomassa uit de Edese tuinen en bossen te komen.
Zo heb ik zelf vorig jaar twee buxusbollen naar de stort gebracht. Ze waren ooit een kilo of twintig per stuk maar nadat één van de zegeningen van de nieuwe biodiversiteit zijn werk had gedaan, in dit geval de buxusmot, bleef er nog maar een kilo over vijf over. Ik heb dus tien kilo bijgedragen aan het de biomassaverbranding. Wie die andere 50.999.990 kilo naar de ACV heeft gebracht weet ik niet. De ene Edenaar zal zijn coniferenhaag brengen, de andere maximaal een bonsaiboompjes dus het gemiddelde zal wel ophouden bij zo’n 25 kilo per gezin.
De vraag waar we de rest vandaan halen is ook niet zo moeilijk. Warmtebedrijf Ede zegt zelf dat 70% uit Ede afkomstig is en ik geloof dat! Want ik zie heel veel kale plekken in het bos. Openstructuurlandschappen worden ze genoemd. Na de kap zie je enorme houtstapels liggen die uiteindelijk als balk bij de Praxis en de Gamma belanden maar het tak- en tophout gaat uiteindelijk gewoon de biomassacentrale in.
Stel je nou voor dat er van zo’n boom 500 kilo van dat tak- en tophout overblijft dan heb je dus 100.000 bomen nodig om aan de vraag van de bosovens te voldoen. 100.000. Per jaar. Het is natuurlijk rete-saai maar ik reken nog even door. Zo’n 4000 bomen per hectare? Dat betekent dus dat er jaarlijks 18 hectare Edes bos moet worden gekapt om alleen al aan de vraag in Ede te kunnen voldoen. Ieder jaar! Per aansluiting dus zo’n vijf bomen.
Ik wil dat niet. Maar de wethouder sprak voor Omroep Ede de historische woorden: “Wij willen heel graag verder met biomassacentrales, met Warmtebedrijf…” Ik weet niet wie hij met ‘we’ bedoelt maar ik ben dat in ieder geval niet. Ik wil niet dat er ieder jaar 18 voetbalvelden aan Edes bos worden gekapt.
Ik wil ook niet dat we volledig afhankelijk worden van één bedrijf want concurrentie is er niet en de wethouder zit daar blijkbaar ook niet op te wachten, want die wil “graag verder… met Warmtebedrijf”.
Om het klimaat te redden kappen we bossen. Want één of andere gek heeft ook bedacht dat dat duurzaam is. Gelukkig zijn er een hoop verstandige mensen die zeggen dat we om het klimaat te redden juist zoveel mogelijk bomen moeten planten. En niet om ze vervolgens op te branden.
Die laatste groep heeft het in Ede niet voor het zeggen. Nog niet. Ik weet niet wat voor belangen er spelen in Ede, al is 125 miljoen euro subsidie voor het Warmtebedrijf geen kattenpis, maar je zou toch hopen dat het belang van de burgers in Ede voorop staat. Niet alleen het belang om ze lekker door de bossen te laten lopen maar ook het belang dat ze niet vergiftigd worden met roet en fijnstof want je kunt wel driedubbele filters in je centrale plaatsen maar er worden nog steeds duizenden kilo’s stof en troep over Ede uitgestort.
En nee, dat wordt niet gefilterd door bomen, want die zijn we duurzaam aan het verbranden weet je nog?