Aardgasvrij, wat nu?

De kosten voor verwarming en koeling in de komende jaren gelijk houden of zelfs verlagen? Die vraag zouden alle huizenbezitters zich moeten stellen. Waarom?

2050 Voor de regering in Den Haag moet in 2050 Nederland van het aardgas af zijn. Gemeenten dienen uiterlijk volgend jaar een plan te presenteren over de wijkgerichte aanpak voor het aardgasvrij maken. Het Edese college wil nog voor de zomervakantie de duurzaamheidsambities in een notitie aan de raad aanbieden waarin het aardgasvrij maken van wijken wordt meegenomen. Daar kijken wij met enige spanning naar uit. Het echte werk van aardgasvrij maken zal nog een paar jaar op zich laten wachten. Uit de ervaringen met een aantal proefwijken elders in Nederland blijkt dat het allemaal meer tijd kost dan oorspronkelijk gedacht.

WarmtebedrijfEde.nl Zal het college kiezen om eerst die wijken aardgasvrij te maken die ‘eenvoudig’ zijn aan te sluiten op het Warmtenet van het commerciële WarmteBedrijf Ede? Het water in het warmtenet heeft een temperatuur van rond de 100 graden Celcius. Dit houdt in dat aan de verwarmingsinstallaties van de woningen niet erg veel aanpassingen uitgevoerd hoeven te worden. De gasketel eruit, het aansluitblok van het Warmtebedrijf erin en de woning kan jaren achtereen heerlijk warm gestookt worden. Bovendien verbetert het energielabel van een aangesloten woning.

Keuze Als eigenaar / bewoner moet u zich afvragen of u gaat afwachten wanneer de gemeente langs komt om uw woning af te sluiten van het aardgas. Kunt u op dat moment nog een keuze maken tussen een aansluiting op het Warmtebedrijf Ede of bijvoorbeeld een eigen warmtepomp?  Natuurlijk zal de gemeente proberen u te verleiden tot een aansluiting op het warmtenet. Wanneer voor het laatste wordt gekozen dan zit je als eigenaar contractueel voor bijna de eeuwigheid aan het commerciële Warmtebedrijf Ede vast.

Koeling  De zomers worden warmer en het aantal hitte golven nemen toe. Daardoor groeit de behoefte aan koeling van de slaapkamer en kleine bedrijfsruimte (ZZP’ers). Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze kan verwarmen én kan koelen. Dat in tegenstelling tot Warmtebedrijf Ede die alleen warmwater levert.

Capaciteit Een verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp met dezelfde capaciteit als de gasketel is kostbaar.  Wanneer de woning goed wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen gaan de kosten aanzienlijk omlaag. Dit omdat de capaciteit van de warmtepomp veel kleiner kan zijn en voor het grootste gedeelte van stroom wordt voorzien door de eigen zonnepanelen. Bovendien kan bij vervanging van de warmtepomp weer ingespeeld worden op nieuwe technologische ontwikkelingen waardoor het verbruik wederom kan dalen.

Kosten Een aansluiting op het Warmtenet Ede is niet goedkoop. De jaarlijkse vaste kosten bedragen meer dan € 600,— / per jaar. Over 15 jaar gerekend, gelijk dus aan de levensduur van een gasketel, is dat € 9.000,— of ietsjes meer. Voor dat bedrag kun je zelf een eigen installatie installeren en daar jaarlijks onderhoud op laten uitvoeren. Uiteraard mits de woning in de komende jaren heel goed geïsoleerd wordt. Gebeurt dat echt goed dan houd je er nog geld aan over.

Waarde woning Goed uitgevoerde isolatiewerkzaamheden brengen bij verkoop van de woning hun geld weer op omdat het energielabel veel beter wordt. Potentiële kopers gaan meer en meer letten op het energielabel. Zeer zeker op het moment dat de huizenmarkt afkoelt. Hoe beter het label hoe groter de bereidheid bij de koper om voor zo’n woning meer te betalen.

Slot Het energie zuiniger maken van de woning begint bij het maken van een goed plan en een planning voor de komende jaren. Veel van deze klussen kun je zelf uitvoeren of meehelpen bij de uitvoering. Het is leuk werk om te doen.  Het wooncomfort neemt toe en de rekening voor de verwarming en koeling nemen af.

1 thought on “Aardgasvrij, wat nu?

  1. Mwahh, beetje kort door de bocht. Een eigen warmtepomp installeren is duur, en alleen zinvol bij zeer goed geïsoleerde woningen. Anders wordt het door de vereiste na-isolatie nog veel duurder. Bovendien maken warmtepompen best veel lawaai.

    Er is vooralsnog meer dan genoeg aardgas beschikbaar. Ook als we geen Gronings gas meer willen gebruiken.
    En ’t hoeft ook niet per definitie door Poetin geleverd te worden.

    Alternatief: terug naar vroeger. Geen C.V., alleen een kachel in de woonkamer. Klinkt vreemd, maar als we serieus werk willen maken van het milieu zullen we op tal van gebieden (forse) stappen moeten zetten, die dan welhaast per definitie in achterwaartse richting zullen zijn. Probleem: dat willen we in meerderheid niet, daar willen we niet eens over nadenken. Hoeft toch ook niet, we installeren warmtepompen, komt het allemaal goed, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *