In memoriam Joop Eding

Helaas. Joop is er niet meer. Maandag ontvingen we het trieste nieuws dat Joop Eding is overleden. Hij was één van de trouwste fans van www.ededorp.nl. Joop is eerder gevraagd om actief een bijdrage te leveren aan onze site maar wilde dit pas na zijn pensionering. Zijn eerste column ging daar over.

Een prachtcolumn.

Joop was van vele markten thuis en maatschappelijk betrokken, zeker als het om het Edese ging. Met zijn twitteraccount Blik van Joop/@J_Eding bekritiseerde Joop de gang van zaken rondom het gemeentehuis maar met zijn account @joopjadieja/lordofthetweets wist hij niet alleen Ede maar ook de rest van wereld gelukkiger te maken met het tweeten van prachtige kunst. Ruim 37.000 volgers over de hele wereld genoten van de schilderijen en sculpturen die Joop twitterde.

Toch was zijn blik vooral op Ede gericht. Hij provoceerde politici en hoopte op een reactie. Via social media probeerde Joop ons dorp op te schudden wat hem goed lukte. Dat leverde zo nu en dan een pittige confrontatie op. Tegelijkertijd wist hij vaak een zalvende toon aan te slaan. Dit maakte van Joop een beminnelijke man.

In deze digitale wereld, waarin contacten met ons zich vooral via internet afspeelden, heeft Joop zich laten kennen als een geëngageerde schrijver die creatieve kritiek ondersteunde en de waarde van Ede op juiste waarde wist te schatten.

Met zijn retweets en in zijn tweets toonde hij zich sociaal betrokken en empathisch, maar hij was ook scherp als het nodig was en humorvol waar het kon.

Zijn laatste tweet vanaf zijn LordoftheTweets-account was een schilderij van de Japanse kunstenaar Osamu Obi (zie onder) waar de schoonheid van afspat. Het bijschrift: good night all….

Ede is een stukje minder mooi geworden: dag Joop!

 

 

2 thoughts on “In memoriam Joop Eding

  1. Rust In Vrede, Joop.
    Ik heb jou als een sympathieke man ervaren die het gesprek aanging op de meest uiteenlopende onderwerpen.

    Voor de familie en nabestaanden van Joop wens ik heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

  2. Namens mijzelf en mijn familie,hartelijk dank voor de mooie woorden over mijn vader. Ook wij mochten altijd met veel plezier zijn columns lezen. Vaak uitgeprint op een A4 gaf hij deze. Altijd heerlijk om te lezen. Vaak ook nog discussie na het lezen. We waren het altijd eens over zijn columns. Zo vader zo zoons…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *