Wet van de Remmende Voorsprong

Wethouder Leon Meijer en ik zijn het verrassend vaak met elkaar eens. Tijdens één van de kritische interviews door XON, voorheen bekend als Omroep Ede, hoorde ik Leon zeggen dat we in Ede niet moeten voldoen aan de Wet van de Remmende Voorsprong. Dat zei het eigenlijk niet maar hij bedoelde het wel. Leon zei namelijk dat Ede weliswaar niet aan de doelstellingen rondom duurzaamheid voldeed maar dat dankzij de hogere opbrengst van de geplaatste zonnepanelen die doelstellingen toch in de buurt kwamen.

Dat klopt.

Een zonnepaneel dat je 10 jaar geleden kocht brengt nu bijna de helft minder op dan panelen die je nu kunt kopen. En een paar weken geleden deed de TU in Delft een uitvinding waardoor het rendement in vergelijk met jouw paneel uit 2010 zelfs twee keer zo groot wordt. Goed nieuws als je nog zonnepanelen moet gaan kopen, slecht nieuws als je ze tien jaar geleden al gekocht hebt.

Als we die verbeteringen op Ede projecteren dan hebben we in 2030 dus geen 200 hectare landbouwgrond nodig om de energiedoelstellingen te halen maar misschien nog maar de helft. Of nog minder. Misschien hoeven wel helemaal geen landbouwgrond te gebruiken als we alleen al de daken gaan gebruiken.

Wat moet je ervoor doen om die situatie te bereiken? Niets. Helemaal niets! Gewoon wachten. De bollebozen uit Delft hun werk laten doen. Zonnepanelen zijn namelijk de computers uit de jaren 80. Op het moment dat je toen het nieuwste model kocht, de 286, werd je een maand daarna al ingehaald door de 386 en zat je met ouwe zooi op je zolderkamertje.

En dan komt de Wet van de Remmende Voorsprong want als je net 2000 gulden hebt uitgegeven aan een nieuwe computer dan ga je niet een maand daarna nog eens 2000 gulden uitgeven aan een computer waar je veel meer mee kunt. Dan behelp je je met je achterhaalde techniek. Dat geldt nu ook voor zonnepanelen. We kunnen nu wel 200 hectare landbouwgrond volleggen met zonnepanelen terwijl we eigenlijk al weten dat we over 10 jaar met ouwe troep zitten die veel te veel ruimte inneemt. En we misschien wel helemaal geen landbouwgrond hoeven te gebruiken. En helemaal geen miljoenen subsidies hoeven te betalen aan vage buitenlandse bedrijven.

Nou hebben we hier in Ede een traditie dat we graag voor de troepen uit willen lopen. Helemaal voorop. Dat leidde in het verleden al tot de nodige verspilling. De Wurby en de Welly bijvoorbeeld, de zelfrijdende auto’s. Er werden al parkeerplaatsen en stoplichten aangelegd maar de dingen hebben nooit gereden. Electrische ligfietsen? Ze kosten Ede een ton maar niemand heeft ze ooit zien rijden. Ede trapte ook in de belofte van de biomassacentrales. Op het moment dat we er drie hadden kwamen we er achter dat ze het tegenovergestelde van duurzaam zijn en meer CO2 uitstoten dan een steenkoolcentrale.

Laten we nu een keer andere gemeente de kastanjes uit het vuur laten halen en een jaar of tien gaan doen waar ik zelf heel goed in ben: niets.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *