Vitale Vakantieparken Veluwse Plantdagen!

Een breed lachende Peter de Polar op de foto, in combinatie met een paar ondernemers: ik ruik onraad. Door wie heeft Peter zich dit keer laten omlullen om geld van Edese burgers via slinkse wijze door te sluizen naar ondernemers?

Het was dit keer Vitale Vakantieparken. Een clubje ambtenaren dat onze 500 (!) vakantieparken op de Veluwe vitaler wil maken. Want dat zijn geen vakantieparken meer, maar een verzameling krotten. En weet je nog hoe zo’n vakantiepark verpauperd? Ik vertel het nog even.

In den beginne was er een camping. Daar gingen Tante Leen en Jan Jordaan iedere schoolvakantie met de kinders naar toe. Al jaren hetzelfde stekje. Een stacaravan op een camping in het groen. Een betaalbare vakantie voor mensen die het niet zo breed hadden.

Maar de eigenaar van de camping kreeg een bod van een stelletje euuh ‘ondernemers’. Ze kochten de camping en intimideerden en bedreigden de vaste campinggasten net zo lang totdat ze hun heilige huisje voor een appel en een ei verkochten aan de nieuwe campingeigenaren. Als iedereen was weggepest dan kwamen de bulldozers. Ze veegden alle bomen en struiken van het terrein en plaatsten ‘chalets’. Die kun je kopen voor een idioot hoog bedrag maar de nieuwe campingbazen beloofden een torenhoog verhuurrendement.

In de kleine lettertjes staat dan dat dat rendement maar voor een jaar of vier geldt. Na een jaar of tien wordt er steeds minder verhuurd. Komt ook omdat de campingeigenaar geen geld meer steekt in het zwembad, het restaurant en de speeltuin. De boel gaat verpauperen. Er komen arbeidsmigranten op het park wonen. Die zetten het ’s avonds op een zuipen en blowen waardoor echte toeristen worden afgeschrikt en het park nog meer verpauperd.

Het maakt de campingbaas niets uit want die heeft zijn geld er al aan verdiend. En de gemeente denkt met de gebakken peren te zitten want in plaats van duizenden toeristen die zakken met geld uitgeven komen er Bulgaren en Roemenen die alleen een doos bier van de Aldi kopen. Ik vind het geen enkel probleem. In ieder geval niet het mijne. En ik zou ook niet weten waarom dit een probleem is dat met belastinggeld moet worden opgelost. Laat die campingeigenaar het lekker zelf oplossen? Daar hoeft mijn belastinggeld niet aan besteed te worden.

Maar dankzij geld van de RegioDeal, wat gewoon belastinggeld is, kunnen campingbazen een stuk goedkoper bomen en struiken kopen. Het wordt voor de deur geleverd en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, ook al zo’n overgesubsidieerd clubje, geeft een beplantingsadvies op maat!

Zo rollen alle belastingcenten naar een klein groepje ondernemers dat zelf de boel heeft verkloot. En burgers mogen meebetalen aan het oppimpen van aftandse bungalowparken. In dat allemaal in het kader van de biodiversiteit. Een prachtig stukje greenwashing. Eerst zelf halve bossen kappen om maar zo veel mogelijk van die ‘chalets’ te kunnen plaatsen en als je het spul laat verslonzen dan mag je over de rug van de belastingbetaler je park revitaliseren.

En als je echt mazzel hebt dan komt er uit Ede wel een wethouder die, voor de camera, een boom plant.

Een eik(el).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *