“Van Veenendaal de Victorie!”

Je kunt het college van alles verwijten maar niet dat ze in de nadagen van deze bestuurstermijn niets doen. Integendeel, het lijkt wel alsof ze drukker zijn dan ooit! Eerst moest er een vergunninkje voor een nieuw smurfendorp van 400 bungalows in Otterlo doorheen gedrukt worden. Daarna ging de portemonnee wijd open voor de lobbyvrindjes van het Warmtebedrijf, twee miljoen subsidie, en vlak na de verkiezingen (!) het bericht dat er misschien geen tien maar negentien windmolens bij Ede-Zuid worden geplaatst.

Dat plan was al voor de verkiezingen klaar maar het risico dat het naar buiten brengen van deze onzalige ideeën wel eens tot verlies van stemmen zou kunnen leiden dwong ons bestuur het rapport eventjes in een bureaula te dumpen.

De wethouder besloot, toevallig, op ongeveer hetzelfde moment zich terug te trekken van Twitter, wat geen groot verlies is voor de Edese twittergemeenschap, omdat hij de bedreigingen beu was. Ik dacht nog even dat dat misschien wat overdreven was maar vlak na de onthulling van het windmolenplan verscheen er inderdaad dreigende taal. Uit Veenendaal!

Daar weten ze nog niet van het Masterplan van Ede om Veenendaal toe te voegen aan Ede dus protesteerden ze tegen de bouw van die windmolens, sommigen met een tiphoogte van 180 meter, net zo hoog als de Euromast. Het college van Veenendaal dreigde zelfs met een gesprek met het Edese college, iets wat volgens mij nauwelijks mogelijk maar vooral zinloos is.

In Veenendaal vinden ze dat de minimale afstand tussen bewoning en de windmolens 10 keer de tiphoogte van de windmolen moet zijn. In dit geval dus bijna twee kilometer. Veenendaal neemt het dus op voor de eigen inwoners. Dat is voor Edenaren nieuw, een gemeente die opkomt voor de gezondheidsbelangen van de eigen inwoners. Dat kennen we hier niet. Even wennen.

Op Twitter verzuchtte een wijs mens dat we in de Gelderse Vallei behoefte hebben aan een gemeente-overstijgend orgaan dat voorkomt dat dit soort kwesties zich voordoen. Maar die hebben we: Regio Food Valley dat dus keihard heeft gefaald in dit dossier.    

Vanuit de gemeenteraad was er wel iets van damage-control. Volgens een raadslid heeft de gemeenteraad nou eenmaal de handtekening onder dit plan gezet. Alsof daarmee de kous af is. Alsof je het als inwoner dan maar moet pikken, 20 van die Euromasten in je achtertuin.

Er zijn plekken genoeg in Ede waar je windmolens kunt neerzetten zonder dat Edese of Veense burgers daar last van hebben. Maar toeristen en wespendieven zijn belangrijker dan de inwoners.

Gelukkig voor Veenendaal en Ede is dit nieuwe plan een strategie. Ede wil 10 windmolens. Wat doe je dan? Je zegt dat je er twintig wilt. En dan ga je onderhandelen. Met Veenendaal en met Edese belangengroeperingen.

En uiteindelijk geef je als gemeente Ede toe: “ok, we halveren het aantal als je akkoord gaat met tien windmolens die dan wel een stukje hoger worden”. Veenendaal en de verontruste Edenaren denken dan dat ze gewonnen hebben.

Totdat die 10 Euromasten er ineens staan en je dagelijks het monotone gezoem van die molens hoort. En de zon zich als een soort discolamp door je woning heen wurmt vanwege de slagschaduw van de wieken.

Pas dan realiseer je je dat je gewoon verloren hebt.

Zet hem op, Veenendaal!

2 thoughts on ““Van Veenendaal de Victorie!”

 1. Beste Mo,
  Dat windmolens tegen de gezondheidsbelangen zouden zijn van burgers, waag ik te betwijfelen. Ook de gemeente Veenendaal zal zich realiseren dat men windturbines plaatst juist om de gezondheidsbelangen van burgers te dienen. Van horizonvervuiling, zelfs slagschaduw word je minder ziek dan van fijnstof en stervende natuur. Dat het leuk of mooi is, zeg ik niet. Maar soms moet je keuzes maken uit het beste dat mogelijk is, of zo je wilt voor de minst kwade optie. Zodra je beseft dat stroomopwekkende windmolens te land en ter zee nodig zijn, aanvaard je ook dat ze ergens moeten staan. Dan is er helaas geen plek denkbaar, ook in Ede niet, waar ze onzichtbaar zijn voor burgers.
  Laat de victorie in vredesnaam maar hier beginnen: in Ede.
  Hartelijke groet,
  George

 2. Beste George,
  Je betwijfelt of de windmolens tegen de gezondheidsbelangen van de burgers zijn? Er is een eenvoudige manier om te kijken of je gelijk hebt; onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de lange(re) termijn effecten van windturbines op direct omwonende.
  Het feit dat de windmolenlobby steeds weer bezwaren op werpt tegen een dergelijk onderzoek zou een aanwijzing kunnen zijn….
  Frans Smeur

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *