Te pas en te onpas

Begin deze week kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met een kaartje van Nederland. Het was een animatie, tegenwoordig heet dat een ‘gifje’, dat liet zien op welke plekken in Nederland het vaakst landbouwgrond was ingewisseld voor bouwgrond.

En op dat gifje zag je ineens, midden in Nederland, een plekje steeds roder worden: Ede! Ik geef het direct toe: het plekje was nog niet zo rood als Rotterdam of Almere, the usual suspects als het gaat om de vernietiging van natuur, maar landelijk gezien scoort Ede prima als het gaat om het bouwen van betonnen blokkendozen op wat voorheen landbouw- of bosgrond was.

Terwijl in Ede een discussie woedt over velden voor zonnepanelen is er in de laatste jaren wel 20 keer meer veel meer natuur en landbouwgrond naar de filistijnen gegaan. In het kader van de vooruitgang zullen we maar zeggen. Maar ik vind het geen vooruitgang. Vroeger fietste je tussen Ede en Veenendaal tussen de bloemen en weilanden, tegenwoordig fiets je langs de goedkope prefab bouw.

Om iets te doen aan de toegenomen stikstofuitstoot bedacht Diederik Samsom, ooit actievoerder bij Greenpeace, een trucje waardoor gemeenten als Ede gewoon door konden gaan met de afbraak van de eigen leefomgeving: de PAS. Sharon Dijksma, de lachebek die Nederland niet alleen via de grond maar ook vanuit de lucht wil vergiftigen vanaf Lelystad Airport, introduceerde de regeling. Kort en goed: nu het milieu verzieken en in de toekomst compenseren. Misschien. Ooit. Na de zondvloed.    

Maar er werd niets gecompenseerd, in ieder geval niet in Ede. Drie lullige tiny forests heeft de gemeente in de aanbieding, maar die duizenden hectaren vol met goedkope bouwdozen werden niet gecompenseerd. Het begrip rentmeester was dus vooral bedoeld voor de ondernemers en niet voor de burger die langzaam het mooie en lieve Ede in één groot industriegebied  zag veranderen.

Logisch dat de Raad van State die idiote PAS onwettig verklaarde. Helemaal onverwacht was dat niet. Al een jaar voor de uitspraak jammerden wethouders in de lokale kranten dat Ede op slot ging. Ede is verdoemd! Ede gaat failliet!!!! Gesteund door de landbouwlobby, die simpelweg Natura2000 wil afschaffen, huilt het gemeentebestuur nu dat er geen sporthallen, kantoren en fabrieken gebouwd kunnen worden. Krokodillentranen.

Ook in Ede hebben we onze eigen Sharon Dijksma en Diederik Samson, die zich rentmeester of groen noemen, maar ondertussen volledig de regels van de PAS aan hun laars lapten. Na hun carrière laten ze Ede achter als een grote stikstofproducent waar je tussen alle industrie op zoek mag naar een tiny forest. Willens en wetens hebben ze jarenlang de PAS overtreden op verzoek van een paar ondernemers en boeren en altijd weer met dat gruwelijke excuus: werkgelegenheid, de schaamlap waarmee de gemeenteraad koest wordt gehouden.

Als ik de wet overtreed dan krijg ik straf. Wat zou het toch logisch zijn er tegen dit soort figuren minimaal een motie van wantrouwen werd ingediend. Of een korting op hun salaris. Of een debat waarin hun rol duidelijk werd gemaakt. Vragen waarom ze handelden tegen de wet. Of het niet misdadig is om hele dorpen en steden te laten vergiftigen voor het financiële gewin van een paar ondernemers.

Maar ja, dan heb je in de gemeenteraad een partij nodig die zich druk maakt over natuur en milieu.

Tja…

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *