Slagroom 

“Als je lachgas gaat verbieden dan moet je ook alcohol en roken verbieden”. Dat is dan de opmerking van de extreem-liberalen als er een verbod van lachgas ‘in de lucht hangt’. Ik heb dat nooit echt goed begrepen. Maar ik ben ook niet zo’n liberaal.

Er is de laatste decennia een heiligverklaring van de vrijheid van het individu gaande. Dat mag. Het wordt vaak geroepen door mensen die vervolgens niets met die vrijheid doen, behalve roepen dat het heel belangrijk is. Het gaat wel ten koste van de solidariteit in de samenleving. Dat wordt pijnlijk duidelijk bij het gebruik van drugs.

In de Gelderlander stond deze week het bericht dat een zekere Daniel zijn 18-jarige mattie had neergestoken. Onder invloed van lachgas. Ik hoor berichten dat jongeren in het ziekenhuis worden opgenomen na gebruik van lachgas. Anderen raken in een psychose na het gebruik van lachgas. Het is dus gewoon bagger en ook nog eens enorm vervuilend.

Genoeg redenen om lachgas te verbieden dus. Maar dan zijn er altijd mensen die dan roepen dat je alcohol en drugs ook moet verbieden. Blijkbaar wordt de schade die onder jongeren wordt aangericht door lachgas gezien als een soort colleteral damage in de allesvernietigende strijd voor de vrijheid van het individu.

Daarnaast wordt er vaak geroepen dat je bij een verbod het risico loopt dat de handel in lachgas in het criminele circuit beland. Zelden hoort je zulke slechte argumenten. Het wordt pas helemaal armoedig als dergelijke primitieve opmerkingen uit de mond van politici komen die daarmee hun eigen brevet van onvermogen overhandigen.

Zouden alcohol en sigaretten dan ook niet verboden moeten worden. Dat lijkt me wel. Echt realistisch is het niet. Jammer genoeg zijn drank en tabak zo verweven met de samenleving dat een verbod op korte termijn niet zou werken. Is dat dan een reden om iedere nieuwe innovatie op het gebied van verslavende middelen dan ook maar vrij te geven? Nee. Dat is ook al zo’n prutsargument maar blijkbaar vinden sommige mensen nog steeds dat pubers de vrijheid moeten hebben de sensatie van het uitkotsen van je volledige maaginhoud met aansluitend een bezoekje aan de Spoedeisende Hulp te ondergaan omdat er weer een goedkopere drug is uitgevonden.

Heb ik er dan zelf zo veel last van? Mwah, mijn voorband glibbert af en toe over zo’n patroon dat gewoon op straat wordt gepleurd. Maar de meeste overlast ervaar ik als ik zo’n puber, soms onder groepsdwang, een ballonetje lachgas op zie zuigen en daarmee de eerste stappen zet op de weg naar verslaving. In eerste instantie aan lachgas maar daarna aan cocaïne. Of heroïne. Ik vraag me dan wel af wat die politici zeggen als het college roept dat ze Crystal Meth wil verbieden. “Als je Crystal Meth gaat verbieden dan moet je ook alcohol en roken verbieden”?

Echt, er is maar één goede toepassing van lachgas buiten het medische circuit en dat is de slagroomspuit. Dat zou ik iedereen willen adviseren. Dan doe je veel langer met zo’n patroontje en dan heeft je partner er ook nog eens plezier van.

Het college van Ede wil recreatief gebruik van lachgas verbieden. Het gebeurt me maar weinig maar mocht dit verbod er komen dan zal ik klappen voor dit college. En daarna neem ik een warme chocomelk.

Met slagroom.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *