Schoolreisje

Van je moeder kreeg je een paar witte bolletjes belegd met kaas mee. Dat was al een feestje natuurlijk. Daarnaast zat er een vaag pakje vruchtensap in je tasje en een rolletje King pepermunt! Je werd weggebracht naar school waar je klasgenootjes al opgewonden stonden te wachten. Daarna in de bus. Mama zwaaide je uit en je reed weg. Spannend! Voor je gevoel reed je naar het einde van de wereld, in de praktijk eindigde je in de Westerbouwing in Renkum maar het maakte niet uit:  je had een geweldige dag!

Later op het voortgezet onderwijs ging de reis nog veel verder. Wel kreeg je nog steeds een zakje mee van je moeder met broodjes en een rolletje pepermunt waar je je eigenlijk een beetje voor schaamde maar ach, iedereen had nog steeds zo’n suf zakje bij zich. De reis ging nu naar Friesland. Je bleef wel drie nachten slapen daar. Naast de paprikachips en Treets vlogen ook de hormonen in het rond. Jammer van dat zeilen, het primitieve sanitair en de ietwat vochtige bedden maar je had een geweldige tijd daar helemaal in Friesland!

Het was allemaal niet genoeg blijkbaar. Tegenwoordig tel je als lagere school niet mee als het schoolreisje niet naar de Efteling of een ander veel te duur attractiepark gaat. Een middelbare school biedt nu, alsof het een reisbureau is, meerdere mogelijkheden aan. Een leerling kan kiezen:  Barcelona, Praag of Londen en een weekendje is al niet genoeg meer: het begint met een midweek en het liefst een volle week.

Vroeger mopperde je moeder voor de grap dat het eigenlijk best veel geld was, die 5 gulden die je meekreeg voor de botsauto’s en een ijsje. Tegenwoordig is een eigen bijdrage van € 400 heel normaal. En dan nog het geld voor de drank en drugs ter plekke want met een ijsje en een rolletje King tel je niet meer mee tegenwoordig.

Kortom: een puber op het voortgezet onderwijs en je bent zo € 600 kwijt. En dan gebeurt er iets geks in die klassen: Kleutertjes op de lagere school hebben net die dag van het schoolreisje een verjaardag van oma. Leerlingen op de middelbare school moeten ineens in de week van hun reis naar het ziekenhuis.

Nee, oma is niet voor de tweede keer jarig dit jaar en de leerling van de examenklas heeft ook geen Alzheimer. Hun ouders hebben gewoon geen geld. Waar vroeger een schoolreisje naar de Westerbouwing nog prima in het schoolbudget paste blijkt een reisje naar Movie Park in Duitsland toch wat kostbaarder. Een weekendje Friesland in een ranzige kampeerboerderij kon uit het budget van de biologielessen worden betaald maar voor een weekje Barcelona moet toch echt de portemonnee van de ouders open.

En dan komt die brief van school waar iedere ouder nachtmerries van heeft: de vrijwillige verplichte eigen bijdrage. Nee, die hoef je niet te betalen. Maar dan kan je kindje dus niet naar dat megapretpark. Of je puber naar die wereldstad waar je zelf nog nooit geweest bent. Ik heb het zelf niet meegemaakt maar het lijkt me een drama als je je kroost dit soort reisjes moet onthouden omdat je geen geld hebt.

Wat gaat hier mis?

In een gemeente waarin de inwoners geen geld meer hebben voor het schoolreisje van hun kinderen maar waarin de raadsleden zich zo goed vinden dat ze zichzelf een loonsverhoging van 8% geven ligt de oplossing voor de hand: de gemeente moet maar bijspringen.

Nee dus.

Scholen moeten ophouden met het aanbieden van 5-sterrentripjes en weer terug naar de basis. Gewoon weer een schoolkamp in een kampeerboerderij met een lek dak, zelf gebakken en dus zwartgeblakerd stokbrood bij het kampvuur en een rolletje King pepermunt in de jaszak in plaats van een pretpark of Europese hoofdstad waar een patatje met een glaasje drinken zomaar acht euro kost. Misschien dat een andere categorie leerlingen dan ook weer mee kan: de kinderen wiens ouders wel geld genoeg hebben maar hun kinderen nog meer last van heimwee.

Het is een concurrentiestrijd geworden in de slag om de leerling maar het is een wedstrijd geworden die niemand winnen kan: de wedloop om de duurste schooluitjes waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Kom op scholen in Ede, terug naar de witte bolletjes met kaas en het rolletje pepermunt!

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.