Riedel

Het zal een aantal weken geleden zijn. Ik had mijn halve vakantiegeld naar het tuincentrum weggebracht, want geen vakantie want Corona, en ik zat met een gevulde gieter te wachten tot het donker was. En het duurt lang voor het donker is in juni!

Zonder dat de buren of de sterke arm der wet mij konden zien sloop ik naar buiten om in het diepste geheim mijn nieuwe plantjes water te geven. In de auto leek het heel veel maar eenmaal in de tuin geplant was het nauwelijks meer terug te vinden maar duur genoeg om niet te laten verpieteren. Stiekem gaf ik mijn nieuwe plantjes een plensje water. Oef….niet betrapt! Bij wijze van compensatie heb ik de volgende dag niet gedoucht (sorry omgeving) en heb ik mijn illegale waterverbruik weer gecompenseerd.

Twintig jaar geleden zette ik gewoon de sproeier aan in de tuin maar nu durf ik dat niet meer: droogte. Het grondwaterpeil daalt, de sloten staan droog en de Veluwe wordt een woestijn. Help! Echt, als het drie dagen even niet regent staan de kranten weer vol met jammerklachten dat het grondwater niet meer terug te vinden is en we zuinig moeten doen met water. Twitter en Facebook staan vol met klimaatdeskundigen die een droogte apocalyps voorspellen. Ik durf de kraan niet meer aan te zetten.

Tot deze week.

Iemand wees me op de vergunning die de Riedel krijgt om Veluws grondwater op te boren. En dat is geen 5.000 liter. Ook geen 5 miljoen liter. Dat is een half miljard (500.000.000) liter grondwater om van die sinaasappelpulp die ze uit Brazilië halen sinaasappelsap te maken. Je kunt dat water, net als ik, ook gewoon uit de kraan halen maar dan moet je er voor betalen en dat willen ze niet meer bij Riedel. Gaat ten koste van de winst, he?

Dus vroegen en kregen ze een vergunning van de Provincie Gelderland om een half miljard liter uit de grond te tappen. Ieder jaar weer. Dat is dus ieder jaar 500.000.000 pakken Appelsientje dat uit de grond komt en ik hoop niet onder mijn huis want dat ligt nu nog boven zeeniveau.

Mijn huishouden gebruikt ongeveer 100m3 per jaar. De Riedel gaat net zoveel gratis water uit de grond halen als 5.000 huishoudens van mijn grootte per jaar gebruiken. Dat is net zoveel als heel Lunteren gebruikt. Alleen gaat Riedel er niet voor betalen.

Nou hadden we al een biomassaclub in Ede die alle bossen opstookt en toen dacht de Riedel: “als er toch meer geen bomen meer staan dan hebben ze dat grondwater ook niet nodig.” En als alle bossen zijn opgerookt gaat de biomassaclub ook nog eens grondwater opboren, om dat door de verwarmingsbuizen te persen. Ook weer voor niks natuurlijk.

De Edese natuur wordt door een paar commerciële jongens ontgonnen om megawinsten te maken. Ede is een soort mijnbouwstadje aan het worden waar de natuur wordt opgeofferd voor de commercie. Als een over jaar of twintig alle huizen zijn verzakt en alle bossen zijn opgestookt en veranderd in een ‘opencultuurlandschap’ zoals Staatsbosbeheer dat noemt, dan trekken de moderne goudzoekers naar een ander stadje en laten Ede leeggeroofd en weggezakt achter.

Ede wordt een soort Groningen waar huizen verzakken door aardverschuivingen en sinkholes.

Maar ja, het bestuur van ons lieve dorpje is tegenwoordig in handen van de directies van MPD, Riedel en een paar megaveeteeltbedrijven die hele andere belangen hebben dan natuur. En ze hoeven maar één ding te roepen en ze krijgen altijd hun zin: werkgelegenheid.

Komende week wordt er weer aan mij gevraagd of ik zuinig wil zijn met water. Nee dus.

Als daad van verzet ga ik in de komende hittegolf iedere avond mijn voor- en achtertuin sproeien. En mijn auto wassen. En douchen, drie keer per dag.

Met je watertekort….

 

 

2 thoughts on “Riedel

  1. Eerst was er een blog van Mo van Eden over water. Nu, ruim een week later een nieuwe blog, weer over water maar met een totaal ander karakter. Het is nogal een aantijging dat Riedel dat water gratis uit de grond kan halen. Waar komt dit vandaan? Waar is dit na te gaan? Of heb is het de zoveelste hoax die de wereld in wordt geholpen. Ik ben benieuwd hiernaar… ?
    Groet, Elianne

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *