Remmende Duurzaamheid

Of eigenlijk: de Wet van de Remmende Voorsprong in Duurzaamheid. Die bestaat. En die is uitgevonden in Ede. Voorbeeldje? Nog niet zo heel lang geleden leek het een goede idee, in het kader van duurzaamheid, auto’s te laten rijden op biogas. Later werd daar aardgas aan toegevoegd en intussen rijden er een stuk of 15 auto’s van ACV in Ede op aardgas. Dat leek een goed idee want iedereen vond aardgas zo milieuvriendelijk. Tot voor kort, want Groningen he? Als het Edese aardgaswagenpark aanstaande maandag de weg opgaat dan zakt bij onze Groningse vrienden de grond met een millimeter onder de voeten vandaan en dat willen we niet. En we denken inmiddels dat aardgas helemaal niet zo milieuvriendelijk is dus dat is een beetje jammer. We zijn een beetje dom geweest.

Toen kwamen de zelfrijdende auto’s. Nou rijden de meeste auto’s zelf. Ik ken iemand uit mijn jeugd, de heer F. Flintstone, die zelf nog behoorlijk moest aanpezen in zijn auto maar de techniek heeft niet stilgestaan. We hebben al zelfrijdende auto’s sinds een jaar of 100.  Maar Ede bedoelde het anders en ging een stapje verder. Electrische auto’s die geen buschauffeur meer nodig hadden! Zo, weer een paar arbeidsplaatsen uitgespaard.  We schaften er twee aan, ééntje werd vernoemd naar de vrouw van de voormalige burgemeester, de Welly, en de andere naar de paastoespraak van de paus, de Wurby. Enthousiast begon de gemeente met het aanleggen van stoplichten en speciale parkeerplaatsen voor de Wuppies. Ik heb ze nooit meer gezien. Ik zie wel allemaal elektrische auto’s van Tesla enzo. Die zijn wat beter in het ontwikkelen van auto’s dan ons college van B&W.

Een paar jaar geleden investeerde Ede in de overdekte elektrische ligfiets. Moest ook nog even ontwikkeld worden maar er werd al vast een ton voor uitgetrokken. Een ton. Honderdduizend euro. Kniesoor die daar op let natuurlijk maar my name is Kniesoor. Ze staan nu geparkeerd naast die electrische Wuppies. Ergens in de Harskamp gok ik zo, op een militair terrein. Ver weg van de bewoonde wereld. In ieder geval nooit meer iets van gehoord of gezien.

Nu denken we opnieuw het duurzaamheidswiel te hebben uitgevonden. Het verbranden van bossen in biomassacentrales. Daar hebben we er binnenkort drie van. Bomen worden gekapt en in een soort crematorium gestopt om zo duurzaam energie op te wekken. Inmiddels zijn de echte kenners het er over eens: het verbranden van bossen is niet duurzaam. Er is in Nederland inmiddels een tekort aan biomassa maar op dit moment worden er in Amerika hele bossen gekapt. Die worden over de weg vervoerd door dieselvrachtwagens naar een haven waar een boot klaar ligt die vaart op stookolie. Die vaart vervolgens naar Nederland toe waar de bomen via de weg worden vervoerd om hier te worden verbrand. Duurzaam he?

Het allernieuwste zijn de zonneparken. Terwijl er miljoenen m2 daken op zonnepanelen liggen te wachten gaat Ede kostbare landbouwgrond veranderen in reflecterende weilanden vol met Chinese zonnepanelen. Niks geen bloemenvelden voor de insecten, niks geen biologische landbouw, niks geen….#Food! Maar wel knettergek. Suf gelobbyd door de snelle geldwolven van de duurzaamheidmultinationals gaan we nu ons mooie platteland transformeren in enorme spiegelparken waar we panelen neerleggen die over tien jaar verouderd zijn. Want het zijn de computers van de 21ste eeuw, die zonnepanelen. Op het moment dat je ze koopt zijn ze al verouderd want ‘de nieuwe generatie is 10 x beter dan de vorige!’. Net als jouw 286 van IBM die je kocht maar al vervangen moest worden door de 386 met wel 40 Mb harde schijf.

Moraal? Moet er in ieder verhaal een moraal zitten? Neee…… Maar ik denk dat politici zich niet bezig moeten houden met technische innovatie. Het pappen en nathouden van een organisatie als de gemeente Ede is al moeilijk genoeg. Als je niet snapt dat de kraam van de visboer wel eens wat rottigheid kan uitstoten en je legt er klinkers onder van de allerslechtste kwaliteit dan moet je je niet gaan bezighouden met de ontwikkeling van elektrische bussen.

Leest, schoenmaker, leest.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *