Privaat Ede

Vroeger op de lagere school had je 6 onderwijzers. Eén daarvan was de hoofdmeester. Die werkte op woensdagmiddag wat langer door en alles functioneerde prima. Nu zijn scholen bedrijven. Met een directeur, een adjunct-directeur, een administratief medewerker en een conciërge en een hoofdkantoor met een manager en een raad van bestuur en allerlei andere vage figuren. En nog kunnen kinderen uit groep 8 de tafel van 7 niet opzeggen.

Vroeger had je de PTT. Die bracht alle brieven en pakketjes van Nederland rond. De postbode was een vriendelijke man met een snor die op een vast tijdstip op de fiets je brieven langsbracht en iedereen was gelukkig. Nu heb je 10 verschillende bedrijven die met hun stinkdiesels achter elkaar de straat inscheuren om één briefje in je brievenbus te stoppen: “U was helaas niet thuis maar u kunt uw poststuk ophalen bij één van onze servicepunten.”

Gas en licht kwam via het nutsbedrijf. Nu heb je 100 bedrijven die gas en stroom aanbieden en die hebben allemaal een directeur met een hooggehakte secretaresse en een leger aan pr-mensjes die idiote reclames verzinnen en met die 100 keer hogere overhead de energieprijzen opdrijven tot belachelijke hoogtes.

Gelukkig komen we langzaam tot het inzicht dat die gekke privatisering niet altijd veel voordeel oplevert. Behalve in Ede. Daar privatiseren we lekker door. Zo hebben we in Ede Werkkracht, Regio FoodValley, Stichting Ede Marketing en Sportservice. Allemaal aparte bedrijven, allemaal een directeur, allemaal communicatieafdelingen, allemaal hoge kosten.

Maar ook allemaal onttrokken aan democratische controle. Hooguit wordt er een jaarrekening besproken in de raad, samen met nog vijf andere jaarrekeningen die geen enkel gemeenteraadslid ooit leest en dus hamerstukken zijn….klaar!  Het zijn een beetje gekke bedrijfjes. Ze lopen geen enkel risico: zit het even tegen dan wordt het handje opgehouden bij de gemeente en de begroting zit weer dicht. Maar toch verdient een beetje directeur van zo’n bedrijf meer dan een wethouder. Niemand klaagt, niemand vraagt. Het zijn ideale posities. Maar in plaats van die privatisering te stoppen gaan we gewoon door.

Nu heb je in Ede de organisatie Sportservice. Vroeger runden ambtenaren de sport in Ede maar iemand bedacht ooit dat we dat los moesten knippen van de gemeente en werd alles in een aparte organisatie gepropt. En ja hoor, met een directeur, een secretaresse en een communicatiemedewerker. Dat lijkt me al voldoende.

Niet in Ede. Binnenkort valt Sportservice Ede uiteen in vijf verschillende BV’tjes. Vijf! Waarom? Om uitgerangeerde politici alvast een baantje als directeur te kunnen bieden? Om nog meer werk te creëren voor de boekhouders van Ede? Of om de idioot hoge bedragen die in Ede aan sport worden uitgegeven zoveel mogelijk weg te kunnen stoppen in sterfhuisconstructies van besloten vennootschappen?

Komt er een sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur van zo’n vennootschapskerstboom? Natuurlijk niet! Daar is al iemand voor gevonden! Heel democratisch allemaal. Net zoals de werving van de bestuursleden van de stichting die het onroerend goed aan het World Food Center gaat verhuren.….via het oldboysnetwork van de gemeente zelf.

De gemeente verzandt langzaam in een woud van vennootschappen en stichtingen met allemaal hun eigen directeurtje, website, secretaresse, managers, boekhouders, communicatiemedewerkers en andere overbodige overhead en geen raadslid dat nog enige controle kan uitoefenen,

Stop er mee gemeente Ede. Gewoon terug naar de hoofdmeester, de postbode en monteur van de nutsbedrijven. Dat werkte prima en kostte minder.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *