Natuurdiploma

Er zijn kleine groepjes figuren in Nederland die langzaam het alleenrecht claimen om door de bossen te lopen. Het eerste groepje is de natuurfotografen. De mannetjes die urenlang wachten om een foto of een filmpje te maken van een speciaal vogeltje ofzo om die vervolgens op Youtube te zetten en daar geld mee te verdienen. Jammer dat als ze net dat filmpje kunnen maken dat ze weer een paar duizend clicks oplevert ik net langs kom lopen en de zeldzame Kiekenwauw direct wegvliegt.

Ik ben dan ineens een recreant die het wild verstoort.

Een ander groepje is het boswachtersgilde dat met hun Landrovers dwars door de bossen heen scheurt om te controleren of ik niet stiekem buiten de paden loop. Zijn ze van Staatsbosbeheer dan hebben ze nog een andere taak namelijk voorkomen dat er foto’s worden gemaakt van wat ooit percelen bos waren die nu zijn gekapt als brandhout voor de biomassacentrales.

De gevaarlijkste groep zijn de ecologen. Die worden namelijk wel serieus genomen en gelezen in kranten. Patrick Jansen is zo’n ecoloog, werkzaam aan de WUR (die het hele Binnenveld volbouwt met betonnen dozen en zonneweides) en hij schrijft in Trouw. Reden voor veel mensen om te geloven wat hij schrijft.

Op Twitter suggereerde Jansen dat het goed zou zijn als er een natuurdiploma zou komen en je zonder dat diploma niet in de natuurgebieden zou mogen komen. Het was maar een idee zei Jansen later maar ik weet hoe ze in Ede omgaan met ideeën. Plakt er één of andere ambtenaar het etiket ‘duurzaam’ op zo’n idee dat zijn we met z’n allen jarenlang de klos. Een voorbeeld was het onzalige idee om hout te gaan verbranden om huizen te verwarmen. Dat begon ook ooit als een ideetje met als gevolg dat we in Ede allemaal eerder doodgaan door het fijnstof dat uit die boscrematoria komt.

Het is dus een slecht idee. Er hangt een elitair geurtje omheen. Ik weet hoe het zal gaan met zo’n natuurdiploma. Het kost eerst nog maar een tientje ofzo. Vervolgens komen ze er achter dat geen hardloper of mountainbiker een tissue minder in het bos pleurt door zo’n diploma en dan moeten de examens worden aangescherpt. Handige jongens gaan geld verdienen met speciale cursussen, onder auspiciën van de WUR, en voor je het diploma hebt ben je honderd euro verder. En dan nog de rest van je gezin.

Het diploma is vanzelfsprekend maar een paar jaar geldig. Herexamen over drie jaar natuurlijk. Het wordt een verdienmodel waar vooral consultants en handige ondernemers geld aan gaan verdienen.

Geen slecht idee dus maar een heel slecht idee.

Voor zwembaden en autorijden heb je ook diploma’s nodig zei Jansen later. Dat klopt. Maar dat zijn wel bezigheden waar je speciale skills voor nodig hebt. Voor het lopen in het bos heb je niet meer nodig dan een paar benen.  Maar er is meer, namelijk mijn gevoel. En mijn gevoel zegt me dat bossen voor iedereen zijn. Je moet de toegang tot de bossen niet beperken. Dat natuur is van ons allemaal en de toegang beperken op basis van intelligentie of inkomen is een angstbeeld uit boeken van George Orwell.

Ik heb wel een beter plan, namelijk het ideeëndiploma. Om te voorkomen dat intelligente mensen zomaar slechte ideeën op internet pleuren.

Ik bied daar graag een cursus voor aan.

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *