Macron

Statig, zo zag het er uit. Ja, bijna haast presidentieel! De Emmanuel Macron van Ede, in de limousine, op weg naar de Tweede Kamer voor topoverleg. Als je de foto ziet dan zou je niet denken dat hier de wethouder van Financiën van Ede achterin de auto zit. Waarschijnlijk gewoon de auto van zijn vrouw op weg naar de supermarkt en wel een beetje jammer dat hij zijn autogordel niet om heeft maar het plaatje is prachtig!

We zijn in Ede op zoek naar geld. Geld voor de Jeugdzorg en onze wethouder zoekt ook geld voor al die andere gemeenten die hetzelfde probleem hebben: ze geven meer geld uit aan Jeugdzorg dan dat er binnen komt. Landelijk is dat 1,6 miljard en voor Ede is dat alleen in 2019 al 8 miljoen. Tel er nog een keer zo’n bedrag bij op voor 2020 en je hebt het al over 16 miljoen eurootjes. Geen kattenpis!

Of zou dat bedrag nog hoger zijn? Even bladeren in de begroting. Ja, de begroting, die begroting waarover niet gesproken mocht worden. De begroting die het vertrek van de democratie uit Ede inluidde.

Bingo! Op pagina 98 staat er dat de gemeente Ede een risico loopt als het gaat om de begroting van 2020. Bijna 22 miljoen euro met als omschrijving: “Door rijkskorting en volumeontwikkelingen zijn de zorguitgaven voor Jeugd en Wmo ondanks transformatie hoger dan het zorgbudget.” De kans dat dit gebeurt is 50%. Dat staat erbij, dat verzin ik niet zelf.

Blijkbaar is de te verwachten bijdrage van het Rijk al geboekt als inkomsten maar lopen we het risico dat we 22 miljoen zelf bij moeten leggen. Au. Want dan zakt Ede ineens door de financiële hoeven heen en is de bodem van de schatkist bereikt. Dan zitten we ineens op 0. Ja , dan zou ik ook snel in de auto stappen met een lege koffer om wat miljoenen te scoren in Den Haag.

Maar een geluk bij een ongeluk: als ze in Den Haag ‘nee’ zeggen tegen de smeekbeden vanuit Ede dan komt dat aapje pas uit de mouw in 2021. En dat zien we pas terug in de jaarrekening van 2021 die verschijnt in april 2022. Net een maand na de verkiezingen: dat komt nog een lekker uit! Nee, dan zou ik zelf ook liever niet te lang stilstaan bij die begroting.

Waarom zou Den Haag dat geld niet geven? Ik weet wel waarom. Omdat door de privatisering van de zorg het budget een groot gapend gat is geworden. Iedereen kan tegenwoordig zijn eigen zorgbedrijf beginnen, je eigen zorgboerderij, de zorgstal, de zorgwerkplaats. En als je de media hebt gevolgd dan zie je heel wat van die ‘ondernemers’ die zich ineens het welzijn van hun medeburgers aantrekken.

Ondernemen en ethiek is een moeizame combinatie. Want ondernemen doen de meeste ondernemers niet om de maatschappij een handje vooruit te helpen, dat doen ze om rijk te worden. Geld verdienen, doekoe!!! En die ondernemers die wel vanuit ideologie hun werk doen redden het niet want die krijgen de patiënten waar geld bij moet, terwijl die nieuwe zorgondernemers cherrypickend de patiënten uit de voorraad halen waar wel geld op verdiend kan worden. Terwijl er megawinsten in de zorg worden geboekt moeten lokale bestuurders bedelen om een paar miljoen extra. Hoe kan dat nou toch?

Je zou ook eens naar de oorzaak kunnen kijken. Waarom hebben zoveel jongeren hulp nodig. Kunnen we dit probleem niet bij de wortel aanpakken in plaats van de takken te snoeien? Dat kan. Daar heb je ambtenaren voor nodig met verstand van zaken, geen ambtenaren die vier jaar geleden nog op de afdeling onroerendgoedbelasting werkten. Daar heb je bestuurders voor nodig met visie en lef. Een nieuwe aanpak, die begint bij de ouders en scholen waardoor je voorkomt dat kinderen zorg nodig hebben. Dat scheelt niet alleen heel veel geld maar nog meer leed en verdriet.

Of je kunt aan symptoombestrijding doen: gewoon extra geld vragen en hopen dat de bodem van de Edese schatkist niet in zicht komt. Maar nogmaals, dat laatste weten we in 2021: net na de verkiezingen!

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.