ENKA VS HORA

Ofwel de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem (in Ede…!) tegen het Herstellings-Oord voor Rustbehoevende Ambtenaren. Het klinkt als een zaalvoetbalwedstrijd uit de jaren ’70 tussen de personeelsverenigingen van ENKA en HORA maar dat is het niet. Het is het verhaal van het echtpaar uit Parijs dat naar het platteland verhuisde en een proces aanspande tegen de boerenbuurman omdat zijn haan en kippen zo veel lawaai maakten. Ze verloren dat proces. Het is het verhaal van het gezin uit de Randstad dat zo graag landelijk wilde wonen en moppert over de geur van mest op het weiland in Wekerom.

Het begint bij iets goeds. Er gaat namelijk ook best veel goed in Ede en het plan Loevestijn is daar een voorbeeld van. Loevestijn? In Ede kennen we dat vooral als Victoria Vesta. Het gebouw staat al een poosje leeg en een projectontwikkelaar wil van die kantoren appartementen maken. Goed plan en er staat in Ede nog zo’n 100.000 m2 kantoor leeg en reken maar uit hoeveel je appartementen je daar van kunt maken.

Zo is de wijk Enka ook ooit begonnen. Vroeger stond daar een fabriek die zemen maakte maar omdat de productie in Polen twee cent per zeem goedkoper kwam de fabriek leeg te staan. De mooiste gebouwtjes zijn behouden, de rest werd volgebouwd met woningen die vooral zijn gekocht door mensen die niet uit Ede komen. Misschien omdat die niet wisten dat de ENKA vroeger niet aan afvalscheiding deed maar al hun chemisch afval in de grond stopte. Of misschien omdat die mensen wat meer geld te verteren hebben en lekker dicht bij het station willen wonen zodat ze makkelijk de trein kunnen pakken naar hun werk dat niet meeverhuisde vanuit de Randstad.

Dan HORA. Het aantal rustzoekende ambtenaren daalde met de loop der jaren, wat natuurlijk niets zegt over de inzet van de ambtenaren van tegenwoordig en bij HORA werden wat kantoren bijgebouwd omdat 20 jaar geleden dachten dat we daar behoefte aan hadden.

Die behoefte bleek er niet te zijn en nu iedereen de geneugten van het thuiswerken heeft ervaren zal er in de toekomst steeds minder behoefte zijn aan kantoorruimte. Alweer een goed plan van het college om van die leegstaande kantoren huizen en appartementen te bouwen. Mooie plek, tussen de bomen en aan de rand van landgoed Hoekelum.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat die bomen blijven staan maar voor er één schop de grond in is gegaan zijn de eerste raadsvragen daar al over gesteld. Alweer goed. Woningen dus binnen de dorpsgrenzen zonder aantasting van de natuur. Wie kan daar nou tegen zijn?

ENKA dus. De bewoners van de wijk ENKA. Er wonen op ENKA advocaten en ander juridisch gepeupel dat een stichting heeft opgericht om de plannen tegen te houden; de stichting BOE, Bewoners Op Enka.

En dan weet je wat er gebeurt. Zienswijzen, procedures, processen en voor de eerste Edese jongere er kan gaan wonen is die al weer rijp voor het bejaardentehuis. En dan krijg ik dat gevoel van die Franse boer wiens nieuwe buren uit de stad bezwaar maakten tegen de aanwezigheid van zijn kippen. Ik hoor de hypocriete bezwaren van de randstedeling die wel op het platteland wil wonen maar niet tegen de geur van weilanden kan.

Ik heb een hekel aan voetbal maar als het toch een wedstrijd zou zijn tussen ENKA en HORA dan ben ik voor HORA!

 

 

Foto: rechten en credits via https://www.flickr.com/photos/faceme/26442876355

2 thoughts on “ENKA VS HORA

  1. Het zijn niet alleen bewoners van de Enkawijk die vragentekens plaatsen bij de plannen van de gemeente Ede voor transformatie van de kantoorpanden op het Horapark. Er zijn zienswijzen ingestuurd door de Stichting Milieuwerkgroepen Ede, Geldersch Landschap & Kasteelen (de beheerder van Landgoed Hoekelum), Natuur en Milieu Gelderland en de paddenwerkgroep Hora Est (een groep vrijwilligers die in deze tijd van het jaar actief is om te voorkomen dat padden tijdens hun trek van Landgoed Hoekelum naar het Horapark platgereden worden op de Horalaan). De zienswijze van de SME vind je hier: http://sme-ede.nl/site/startnotitie-transformatie-horapark-reden-tot-zorg-voor-stichting-milieuwerkgroepen-ede/

  2. Zeg, Mo. Ben je nou tegen burgerlijke inspraak bij een belangrijk project dat hen direct aangaat? Of tegen burgers die in Ede een geschikte woonomgeving hebben gevonden? Ik hoop geen van beide. Dan is dit gewoon een van je mindere bijdragen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *