Edenaar krijgt 1 miljoen!

En dan ook nog op kosten van de rest van de Edenaren. Of iedere Edenaar ff een tienje wil lappen omdat iemand 10 jaar geleden een idee had: het World Food Center.

Zo heeft iedereen wel eens een idee. Zelf dacht ik aan het World Art Center, wat me echt een toegevoegde waarde lijkt voor ons durpje. Of het World Hunting Center, nergens in Nederland wordt zoveel wild afgeslacht als hier. Ik leg het hier maar even vast voor de zekerheid, want ik wil voor zo’n ideetje ook wel een miljoen beuren.

De ‘uitvinder’van het World Food Center wist dit idee door de strot van een paar politici te persen en die beloofden hem een miljoen euro. Het was toen nog niet bekend of het plan wel zo briljant was. En wat doe je dan als overheid: een onderzoek!

Dat vraagt om onafhankelijkheid. Niet in Ede. Hier laten we het haalbaarheidsonderzoek doen door een commissie. Raad eens wie daar in zit? De ‘uitvinder’! Ook Jan Zeeman, die naast onderbroeken ook in onroerend goed handelt, had poppetjes in de commissie. Jan zag winst, vond het dus prima. Je verwacht het niet….deze commissie vond het een heeeel goed plan! Het onderzoek was overigens niet gratis: of er even snel een half miljoen euro gemeenschapsgeld kon worden gestort. Maar daar krijg je ook wat: een rapportje van 16 bladzijden: 30 mille per A4-tje.

De commissie zei in 2014 dat het WFC 47 miljoen eurootjes ging kosten. Maar er zouden dan ook maar liefst 330.000 bezoekers per jaar komen om die 47 miljoen uiteindelijk weer op te hoesten. Stief vier jaar verder zijn we al 13 miljoen euro duurder uit. Het verwachte bezoekersaantal is teruggeschroefd naar 245.000.

Dat is raar.

In 2014 was er een sluitende businesscase van 47 miljoen met 330.000 bezoekers en vier jaar later is er een met een investering van 60 miljoen met 245.000 bezoekers nog steeds een sluitend verhaal?! Voor de dyscalculie: een kwart minder bezoekers, een kwart meer kosten en toch klopt het nog! Hans Kazan zat blijkbaar ook in die commissie. Gek genoeg zijn er voor die 245.000 bezoekers nog steeds 1500 fte nodig. Je zou denken dat met 25% minder bezoekers er 25% minders werknemers nodig zijn. Niet in Ede met als gevolg dat er per bezoeker twee personeelsleden klaar staan.

Gelooft u het nog? Ik niet.

Zeeman geloofde er ook niet meer in en trok zich terug. Als één van de slimste ondernemers van Nederland zich terugtrekt dan zou je je als politicus even achter de oren moeten krabben, toch? Niet in Ede! Dan betalen we het onroerend goed allemaal gewoon zelf, bedacht de wethouder en fietste naar de bank voor een hypotheekje van 26 miljoen. Terwijl de wethouder is 2013 nog zei: “De gemeente bemoeit zich niet met de exploitatie van het WFC. Dat doet een particuliere investeerder” en “Wij gaan niet de gaten dichten, echt niet!”

Wat is het risico? Over een jaar of 4, als het WFC failliet is, zitten we in de maag met gebouwen in de vorm van een gebakken ei of een pan met boerenkool waar geen huurder is voor te vinden.

De gemeenteraad gelooft het ook niet meer. Murw gebeukt tijdens eindeloze vergaderingen en informatiebijeenkomsten. Geen raadslid meer dat ‘nee’ durft te zeggen, nu de provincie dat andere gedeelte gemeenschapsgeld gaat storten.

Misschien nog dit: ik gun ieder genie een riante beloning voor een idee dat later miljoenen gaat opleveren voor degene die dat idee gaat uitvoeren. Echt. Maar nu het om gemeenschapsgeld gaat is het dan niet beter even te wachten met uitkeren tot we zeker weten dat dit een succes gaat worden?

In vier jaar werd het WFC al 25% duurder. Voor het er echt staat zijn we weer vier jaar verder. Megalomane projecten worden over het algemeen niet goedkoper als de tijd voortschrijdt. Denk aan het nieuwe station of de Cees van de Knaaphal. Laten we proberen het WFC geen World Finance Center te laten worden. Maar ik ben er bang voor: het WFC kost ons 80 miljoen. Succes met de bezuinigingen op de jeugdzorg!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *