De Edese Grondwet

Dat gedweep van politici met de Grondwet doet me altijd gruwelen. Het is Grondwet voor en Grondwet na maar als er een wetje of regeltje moet worden gemaakt dat haaks staat op de Grondwet dan hebben politici daar geen enkel probleem me. Het maakt de grondwet maar een vodje waar ik nooit veel aandacht aan besteed.

Maar zoals met alles ga je dingen pas missen als het er niet meer is. De vrijheid om ’s avonds een wandeling te maken na negen uur. Ik deed dat nooit maar nu het niet meer mag mis ik het. Voor een Corona-vrij Nederland heb ik dat er trouwens graag voor over. Nou is dit niet de eerste inbreuk op de grondwet maar dat uitgerekend Ede de aanval op onze verworvenheden zou uitvoeren had ik niet gedacht.

Ook goed bedoeld: het uitroepen van Ede tot Regenbooggemeente. We gaan een groep, de LHBT-gemeenschap, apart behandelen. Maar ja, met als doel dat ze in de toekomst gelijk behandeld worden dus daar kun je ook nog wel mee leven. Feit blijft dat als je geen deel uitmaakt van die gemeenschap je nu wel anders wordt behandeld door het Edese bestuur.

En nu we toch in een periode van afbraak van grondrechten zitten zien anderen hun kans schoon om mijn grondwettelijke rechten af te pakken.

Het begon met onze burgemeester die vindt dat de verkiezingen maar moeten worden uitgesteld omdat het niet veilig georganiseerd zou kunnen worden. In eerste instantie is dat een eigen brevet van onvermogen, het onvermogen om die verkiezingen veilig te organiseren maar het breekt ook nog in op mijn grondrechten. Mijn kiesrecht. Met het risico dat ik nog jaren tegen de demissionaire kop van Mark Rutte aan zit te kijken die subtiel aangaf dat hem niets meer kan gebeuren omdat het kabinet toch al gevallen is. Hoezo, de toon is gezet?

Een paar dagen later zie je op twitter het volgende voorstel van Gemeentebelangen “#Demonstratievrijheid maar eens aanpassen”. Nou word ik daar niet heel snel nerveus van maar je weet hoe het in Ede gaat: op donderdagavond gaan in de raadszaal de gordijntjes dicht en woensdag lees je in de EdeStad dat in een vertrouwelijke vergadering is besloten om het recht op demonstratie in Ede af te schaffen. Daar gaat mijn demonstratierecht.

Want ook met het transparant bestuur dat in de grondwet wordt genoemd neemt Ede het niet zo nauw. Het World Food Center, dat alles bij elkaar zo’n 70 miljoen gaat kosten, wordt op diezelfde donderdag achter gesloten deuren afgetikt. Want stel je voor dat je bij eventuele verkiezingen, mochten die ooit nog komen, politici afrekent op hun stemgedrag. Dat kunnen we natuurlijk echt niet hebben!

En als je denkt dat het niet gekker kan dan zie je ineens Leon Meijer op televisie die even vertelt dat de gemeente Ede wil gaan bepalen hoeveel jus ik over de piepers giet. De gemeente Ede die wil beslissen dat ik meer avacado’s moet gaan eten. Het college van Ede, VVD, Gemeentebelangen, CDA en de ChristenUnie, wil voorschrijven dat ik niet meer naar de snackbar mag maar iedere dag rauwe koolraap moet kanen. Ik weet niet precies waar het staat maar ik kan me voorstellen dat de grondwet dit wel een hele grote inbreuk op mijn vrijheid vindt.

En dit alles gebeurt dan in zo’n twee weken tijd. Ik hou mijn hart vast voor de komende twee weken. Maar we schrijven historie. Over tien jaar zal dictator Rutte Ede bedanken voor het afbreken van de grondwet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *