De Barmhartige Wethouder

Koning Willem-Alexander doet het wel eens, ik heb het Mark Rutte wel eens horen doen en Louis van Gaal doet bijna niet anders: over zichzelf praten in de derde persoon enkelvoud. Het gaat dan meestal over complimenten, complimenten aan zichzelf dus. “De bondscoach had een geweldige opstelling bedacht” zegt Louis van Gaal dan.

Ik wantrouw mensen die dat doen. Dus als Leon Meijer in de raad zegt dat de wethouder te barmhartig is geweest dan schiet ik de stress. Waarin is de wethouder dan te barmhartig geweest? Hij heeft dakloze mensen van buiten de regio opvang aangeboden. In een hotel nog wel! Die hotels die toch allemaal leegstonden tijdens de coronacrisis. Dat is volgens mij niet te barmhartig, dat is heel normaal. Je kunt die mensen tenslotte ook niet op straat laten slapen.

Maar het wordt nog erger. Het opvangen van daklozen die niet uit de regio komen schijnt een aanzuigende werking te hebben. Volgens de wethouder gaan zulke berichten sneller door het land dan dat hij een What’s app kan tikken wat waarschijnlijk vooral iets zegt over zijn vaardigheden op de I-Phone.

Een aanzuigende werking dus! Gebruik je zulke woorden in een immigratiedebat dan ben je al gauw een racist maar als het om Nederlandse daklozen gaat dan is het blijkbaar salonfähig.  

Is het dan zo gek dat al die daklozen naar Ede komen? Nee, natuurlijk niet. Je struikelt hier over de reclames die je toeschreeuwen dat je vooral naar Ede moet komen om te wonen en te werken. Logisch dat je als dakloze dan naar Ede komt.

Maar blijkbaar zit er wel voorwaarden aan vast. Misschien moet je wel een ChristenUnie-stemmer zijn. Of je bent pas welkom als je een zak geld meebrengt. Ik weet het niet. Maar wat wel duidelijk is dat de opvang van daklozen in Ede over twee weken gaat sluiten. Daar is niets barmhartigs aan.

Is er dan geen geld om daklozen een dak boven hun hoofd te bieden in Ede? Echt wel! Er staat een potje van 3,5 miljoen euro om die opvang te financieren. Daar kun je toch mooi 35.000 hotelovernachtingen van betalen dunkt me! Maar deze wethouder wil het niet, daklozen van buiten onze regio opvangen in Ede. Terwijl diezelfde wethouder ook niet uit Ede komt maar hier toch keurig werd gehuisvest en zelfs een leuk baantje kreeg aangeboden.  

Het wordt dan wel weer anders als die daklozen uit een oorlogsland komen. Dan staat Ede voor het oog van de televisiecamera’s klaar om ze bed, bad en brood te geven. En terecht! Maar wat het verschil is van een koude nacht op straat in Ede voor een dakloze uit Arnhem of een oorlogsvluchteling uit Oekraïne is mij niet helemaal duidelijk. Die nacht is voor allebei namelijk ontzettend koud en eenzaam. Die moeten dus allebei aan onderdak worden geholpen.

Nee, Ede was niet te barmhartig voor daklozen. Ede deed gewoon zijn plicht, zijn burgerplicht maar dan als gemeente. Tot 1 juli dan, als de opvang gaat sluiten. Dan kan het woordje ‘barmhartig’ uit de Edese vocabulaire. En het begrip ‘christelijke gemeente’ misschien ook wel.

1 thought on “De Barmhartige Wethouder

 1. Geachte heer Mo
  Ik wil heel graag reageren op uw stukje in Edese post.
  Wat afschuwelijk dat er in een Christelijk dorp (waar men de mond vol van heeft) zo wordt omgegaan met mensen en dan nog wel een Christelijke wethouder.
  Heeft hij misschien een tweede bijbel waar niet het verhaal in staat van de Barmhartige Samaritaan? Ik hoop dat veel mensen dit stukje lezen en er wat aan gaan doen
  U heel hartelijk bedank voor uw stukjes, die soms tot nadenken stemmen.
  Hartelijke Groet,
  Mevrouw Hardeman

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *